Contribuțiile la sistemul asigurărilor sociale de sănătate continuă să scadă și, prin urmare, scade și numărul asiguraților la serviciile de sănătate gratuite. Raportul dintre contributor și beneficiar este de 1 la 3, dar președintele CNAS spune că sistemul medical încă oferă destule.
Dacă ești angajat sau angajator și ți s-a părut vreodată că ți se percep degeaba contribuțiile la sănătate pentru că, atunci când ai nevoie, tot din buzunarul tău plătești serviciile medicale, trebuie să știi următoarele cifre.
Sunt date și procente analizate de economica.net care îți arată că statul român devine incapabil să mai asigure servicii medicale “gratuite” cetățenilor. Dacă nu crezi, este bine să știi că în prezent, în România, sunt puțin peste 16 milioane de asigurați la sistemul medical, însă doar 6,3 milioane de cetățeni plătesc contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).
Numai într-un an numărul celor care achită contribuțiile a scăzut cu peste 490.000 de persoane. Asta a fost cifra înregistrată la 1 ianuarie 2018,, față de aceeași perioadă din 2017.
Concomitent, a scăzut și numărul asiguraților la sistemul de asigurări sociale de sănătate. În ultimul an peste 978.000 de români nu mai figurează ca asiguraţi pe listele medicilor de familie din ţară, spun cei de la Economica.
Totuși, numărul asiguraților scade vertiginos încă din 2012. La 1 ianuarie 2011 aproape 96% dintre românii înscrişi pe listele medicilor de familie beneficiau de asigurările sociale de sănătate. Șapte ani mai târziu, ponderea asiguraţilor a scăzut la 73%.
În teorie, persoanele asigurate, indiferent că plătesc CASS sau că sunt scutite de la plata contribuţiei, beneficiază de serviciile medicale prevăzute în pachetul de bază. În practică, aceste beneficii depind de disponibilitatea fondurilor alocate de Casele de Asigurări de Sănătate furnizorilor publici sau privaţi cu care au încheiat contracte.
Și, nu de puține ori, se întâmplă “să nu mai fie fonduri”, frază pe care o auzi tot mai des de la medicii de familie atunci când mergi să ceri o rețetă sau o trimitere. Așa ajungi să te tratezi pe banii tăi în sistemul privat de sănătate, cu toate că Guvernul îți percepe lunar contribuțiile la asigurările de sănătate. Suntem asigurați doar cu numele în cele din urmă.
Președintele CNAS Răzvan Vulcănescu are niște explicații mai sarcastice:
“Cetățeanul român își dorește o asistență sanitară atotcuprinzătoare și gratuită, își dorește medici miraculoși, își dorește ca totul să fie rezolvat pe loc și fără programare. Totuși, realistic vorbind, eforturile CNAS sunt și trebuie raportate la situația economică a țării. Starea finanțării sistemului sanitar este strâns legată de economie, de predispoziția populației de a plăti contribuții de sănătate mai mici și asta în condițiile în care și numărul populaţiei active este în scădere.”
“CNAS reușește, în condițiile în care raportul dintre contributor și beneficiar este de aproape 1 la 3, să ofere un pachet generos de servicii medicale prin intermediul asigurării sociale de sănătate, mai mult să îl extindă cu noi medicamente sau proceduri într-o dinamică continuă”, a mai adăugat președintele CNAS.
Principalii contributori la sistemul de sănătate sunt salariații (peste 5,1 milioane, din cele 6,3 milioane de contributori), angajatorii și de producătorii de medicamente, prin taxa clawback.
Mai trebuie avut în vedere că peste 9,84 milioane de oameni sunt scutiți de plata CASS. Din aceștia, cei mai mulți sunt copiii și pensionarii.
Pe măsură că populația îmbătrânește și scade numărul persoanelor active, România va fi incapabilă să mai asigure servicii medicale cetățenilor. Nici acum nu prea e, iar principala problemă e că plătești ceva de care nu beneficiezi (nu atât ar trebui, cel puțin). Dacă ești tânăr și sănătos și ai nevoie doar ocazional (de două sau trei ori pe ani de un serviciu medical), nu este normal să ți se perceapă lunar aceeași contribuție la sănătate.