25 mart. 2024 | 11:37

Casa cu pălărie, clădirea bijuterie proiectată de prima femeie arhitect din România. Cum s-au îndrăgostit nebuneşte Virginia Andreescu şi Spiru Haret

Diverse
Casa cu pălărie, clădirea bijuterie proiectată de prima femeie arhitect din România. Cum s-au îndrăgostit nebuneşte Virginia Andreescu şi Spiru Haret
„A pătruns pe ușa mare, natură ei a învins și a croit drumul femeilor în arhitectură”

Bucureștiul, așa cum îl știm astăzi, ascunde multe bijuterii arhitectonice, multe dintre ele din perioada interbelică. Pe unele dintre ele le știm, pe altele le descoperim întâmplător. Așa se face că, undeva în Capitală, există casa cu pălărie, clădirea bijuterie proiectată de prima femeie arhitect din România, Virginia Andreescu care avea să trăiască o incredibilă poveste de dtragoste cu celebrul Spiru Haret. Citește mai departe și află această poveste.

Casa cu pălărie, cu o istorie de 104 ani

Undeva în inima Capitalei există o casă cu o istorie aparte, de la persoana care a semnat arhitectura, și până la povestea de dragoste dintre aceasta și celebrul Spiru Haret,unul din marii ingineri ai României interbelice.

Locul despre care vorbim este cunoscut sub numele de „Casa cu pălărie”, o clădire bijuterie proiectată de prima femeie arhitect din România, pe numele ei Virginia Andreescu, nepoata pictorului Ion Andreescu, poate la fel de celebră ca și Casa Mița Biciclista care a fost redeschisă.

Casa cu pălărie, clădirea bijuterie proiectată de prima femeie arhitect din România. Cum s-au îndrăgostit nebuneşte Virginia Andreescu şi Spiru Haret

Istoria acestei case începe odată cu întâlnirea dintre Spiru Haret și, pe atunci, tânăra arhitectă Virginia Andreescu, în primii ani ai secolului al XX-lea, undeva prin 1926. Inginerul Haret dorea să-și construiască o casă pe „intrarea Spătarului”, dar nu fără a participa la construcția propriu-zisă a casei.

Cu influențe clare neoromânești, într-o perioadă în care Bucureștiul, „Micul Paris”, era sub influența armonie de stiluri neoclasice, bizantine sau eclectice, viitoare casă avea să devină o adevărată bijuterie arhitectonică a acelor vremuri, precum a fost o adevărată ciudățenie și prima casa cu balcon în București, construită la finalul secolului al XIX-lea.

Virginia Andreescu, prima femeie arhitect a Bucureștiului

Născută în 1894 în București, Virginia Andreescu avea să surprindă prin alegerile pe care avea să le facă din punct de vedere profesional, dând semne de încă de mică de meseria, pe atunci atipică, pe care avea să o urmeze.

După terminarea liceului Mihai Viteazu, lua decizia de a studia arhitectura în Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, dar nu înainte de a absolvi cursurile Școlii Superioare de Arhitectură în 1919, devenind astfel prima femeie care a absolvit cu o diplomă în arhitectură.

Virginia a spart zidul, Virginia a pătruns pe ușa mare, natură ei a învins și a croit drumul femeilor în arhitectură.

Convinsă, demnă și foarte sigură, atât de naturală la locul ei, nimeni nu a îndrăznit s-o conteste” spunea Henriette Delavrancea-Gibory în alocuțiunea rostită în 1976.

Casa cu pălărie, clădirea bijuterie proiectată de prima femeie arhitect din România. Cum s-au îndrăgostit nebuneşte Virginia Andreescu şi Spiru Haret

Pe lângă „Casa cu pălărie”, clădirea bijuterie proiectată de ea, în portofoliul Virginiei Andreescu se vor regăsi de-a lungul timpului peste 150 de clădiri proiectate și construite de ea.

Dar, una din cele mai importante lucrări ale sale, pe finalul vieții, avea să fie istoria clădirii Teatrului Național din București. La momentul dispariției sale, în 1968, la doar 68 de ani, Virginia Andreescu, prima femeie arhitectă a Bucureștiului, avea să lase o adevărată moștenire din punct de vedere arhitectonic.

Cum s-au îndrăgostit nebuneşte Virginia Andreescu şi Spiru Haret

Așa cum precizam la început, Casa cu pălărie, clădirea bijuterie proiectată de tânăra arhitectă avea să devină, de fapt, momentul întâlnirii dintre Spiru Haret și Virginia Andreescu, poveste ce va culmina în 1928 cu mariajul dintre cei doi, care va dura până la decesul acesteia în 1968.

Doi ani mai târziu, în 1970, celebrul inginer Spiru Haret avea să moară și el, la 78 de ani, în urma lor rămânând o adevărată moștinee, dusă mai departe de singurul lor fiu, Radu Haret, devenit și el ulterior inginer, care scria la un moment dat despre mama sa:

“Încă de copil a avut prilejul să-și dezvolte gustul pentru frumos, trăind în mijlocul capodoperelor create de unchiul sau – pictorul Ion Andreescu- care, în bună parte, decorau pereții locuinței unde a crescut.

(…) În anul 1928, în plină maturitate de creație, arhitecta Virginia Andreescu se căsătorește cu Spiru I. Haret (1892-1970), nepotul savantului, cu care va conlucra de acum înainte, în toate domeniile de activitate.”, scria Radu Spiru Haret, fiul Virginiei.

Casa cu pălărie, clădirea bijuterie proiectată de prima femeie arhitect din România. Cum s-au îndrăgostit nebuneşte Virginia Andreescu şi Spiru Haret

Virginia Andreescu Haret

Astăzi clădirea încă mai stă în picioare, trecând testul timpului, iar cei care vor să admire Casa cu pălărie, clădirea bijuterie proiectată de prima femeie arhitect din România, o pot face mergând pe strada „intrarea Spătarului”.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Statul plătește 138.000.000 $ din cauza ”celui mai înfricoșător monstru”, condamnat la 360 de ani de închisoare
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Noua autostradă din România. Data la care va fi dată în folosință
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Capital.ro
Veste bună pentru turismul românesc: Noua autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Servicii medicale fără card de sănătate! Decizia CNAS luată la nivel național
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro