31 oct. 2018 | 19:23

Cartelul drogurilor din Iași: schema fabuloasă prin care făceau bani

Știri generale
Cartelul drogurilor din Iași: schema fabuloasă prin care făceau bani

Trei tineri din Iași au construit un adevărat cartel al drogurilor. Aceștia își procurau droguri precum cocaină și amfetamină de pe darknet și le vindeau apoi în anumite cluburi sau la festivaluri de muzică electronică.

Polițiștii din Iași investighează de mai mulți ani cartelul tinerilor, iar într-un final, au descins o operațiune de amploare prin care i-au demascat pe coordonatorii rețelei de droguri.

Gheorghe Dragoş Stoica (24 de ani), Adrian Iareş (20 de ani) şi Mihai Mineaţă (19 ani) sunt inițiatorii unui cartel din Iași care importau mii de pastile de ecstasy, dar și alte droguri de mare risc precum cocaina și amfetamina.

Anchetatorii DIICOT spun că afacerea le-a mers bine mult timp datorită cunoștințelor în domeniul IT și a cunoașterii limbii engleze a unora dintre tineri.

Cunoștințele de informatică ale coordonatorilor cartelului au dat bătăi de cap anchetatorilor pentru că își luau drogurile din străinătate, în special Olanda, unde legislația e mai permisivă, prin intermediul darknet.

„În darknet, site-urile şi alte servicii online apar ascunse, nefiind indexate de motoarele de căutare. Potrivit specialiştilor, 80% din informaţiile care circulă online sunt ascunse căutărilor obişnuite şi nu pot fi găsite prin Google. Darknetul necesită configuraţii de reţea specifice sau software instalat”, au explicat, în rechizitoriu, procurorii DIICOT.

DIICOT investighează consumul de droguri în cluburile de muzică electronică încă din 2011. Localnicii știu că acest cartel se formase în zona cartierului Mircea cel Bătrân din Iași. În ultimii ani, au fost judecate și condamnate mai multe persoane din cauza traficului și consumului de stupefiante.

Cum își comandau drogurile de pe internet

Întreaga afacere a început cu deținerea unor magazine unde se vindeau etnobotanice. Stoica, Iareş şi Mineaţă ar fi fost printre traficanţi, ultimii doi încă din perioada în care erau elevi la un liceu de informatică din oraş.

Ei comandau mai multe colete de droguri de pe darknet, care veneau în țară, apoi erau preluate de persoane din anturajul lor. O parte dintre colete au fost oprite în Germania, pe Aeroportul din Frankfurt, așa că ulterior s-au orientat către piața din Olanda.

În mai 2018, cei trei au comandat aproape 1.500 de comprimate de ecstasy şi 13 grame de cocaină, împărţindu-şi drogurile în funcţie de contribuţia financiară a fiecăruia, în pădurea Galata.

În iunie, traficanţii au făcut o nouă comandă, primind din Olanda peste 150 de comprimate de MDMA (ecstasy) şi aproape 40 de grame de cocaină. Atunci, polițiștii au interceptat coletul şi au înlocuit drogurile cu boabe de fasole şi făină, au făcut percheziții și așa au reușit să-i salte.

Mai multe cluburi din Iași au fost închise din această cauză pentru că erau clienți vechi ai cartelului. Alteori, festivalurile de muzică erau o bună oportunitate de a găsi clienți.

„Din cazuistica ultimilor ani s-a constatat faptul că foarte mulţi tineri care participau la acest tip de evenimente, unde se difuza muzică cu specific tehno, procurau şi consumau cu respectivele ocazii droguri de risc şi/sau droguri de mare risc, cunoscut fiind faptul că efectele produse de aceste substanţe le amplifica starea de extaz, de energie, simţurile auditive şi acustice, în fapt consumul de asemenea substanţe putând conduce la manifestări severe, uneori ireversibile precum insuficienţă cardiacă, atac de cord, infarct, insuficienţă renală, deshidratare, disfuncţii ale ficatului, un nivel anormal al toxinelor din organism, halucinaţii severe, impulsivitate, anxietate, psihoză, paranoia şi multe asemenea efecte”, spun anchetatorii DIICOT Iași.

PlaySport
Jador, scandal monstru în Londra! Fostul concurent de la Survivor l-ar fi bătut în hotel pe un manelist celebru
Ego.ro
IMAGINEA cu Kate Middleton care a scăpat pe net, după ce s-a aflat de boală. Nu a mai văzut-o nimeni AȘA
Digi24
Coreea de Nord a dat la TV o emisiune occidentală despre grădinărit, dar i-a blurat picioarele prezentatorului pentru că purta blugi
Cancan.ro
Doi Faimoși, eliminați la pachet de la Survivor All Stars?! Zanni părăsește și el competiția de la Pro TV?
GSP.ro
Prezentatoarea-fotomodel de la Prima TV, declarații șoc despre Ion Țiriac: „Mi-ar plăcea să fiu în pantofii lui de lux”
Stirile PROTV
Românii sunt păcăliți să cumpere lactate falsificate. Ce au descoperit experții în urma unor teste făcute în laborator
Romania TV
Alexia Eram dă cărțile pe față despre despărțirea de Mario Fresh. Gestul care a dat-o de gol!
Capital.ro
Magazine ÎNCHISE în weekend. Decizie finală la Guvern. S-a anunţat azi, 27 martie
EVZ.ro
Zodiile care vor avea parte de schimbări majore. Cu ce vine luna aprilie
Adevarul
Iluzie optică puternică, în Munții Retezat. Fenomenul ciudat de primăvară naște controverse VIDEO
BZI.ro
Loredana Groza, gest emoționant pentru Petra! Tânăra nevăzătoare este virală în mediul online! – VIDEO
Spynews.ro
Artiștii din România îl plâng pe George Nicolescu, cântărețul orb care a murit la 74 de ani. Mesajele de durere ale colegilor de breaslă
Libertatea.ro
„Nu cred!” Un brașovean și-a construit legal o „vilă” pe un bloc cu 8 etaje: „Există contract de vânzare cumpărare”
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Atentie, imagini sensibile! Un martor cheie a postat imagini de la crima care a socat Romania. FOTO
Redactia.ro
Imagini rușinoase pe Metropolitano: românii și columbienii s-au luat la bătaie imediat după meci!
Digisport.ro
Un român și-a construit o „vilă” pe un bloc de 8 etaje. În ce oraș se află construcția care a stârnit o serie de controverse. VIDEO
Click.ro
Asasinate la comanda Kievului. Șeful SBU face dezvăluiri surprinzătoare: Dughina a fost ucisă din greșeală
Digi24
Rusia ar putea pierde încă un aliat vechi, din cauza atacului terorist de la Moscova
Digi24
Răsturnări de situație la Survivor All Stars. Un războinic a ajuns la spital
EVZ.ro
Loredana Groza, gest emoționant pentru Petra, tânăra nevăzătoare devenită virală în mediul online. Cum a surprins-o marea artistă / VIDEO
Spynews
Larisa Popa se apucă de muzică, după ce a plecat de la Pescobar: „Nu voi cânta manele…”
BZI.ro
Se revoltă UNGURII. Porneşte revoluţia la Budapesta
Capital.ro
Fenomen spectaculos pe cerul României! Răsărit roșu sau roz intens, cu particule de praf saharian, surprins în mai multe orașe din țară
Antena 3
Monica Tatoiu vrea să candideze la Primăria Sectorului 1! Soțul a ameninţat-o că bagă divorţ!
BZI.ro
Adela Popescu nu e prima lui soție. Cum arată acum fosta soție a lui Radu Vâlcan. Imagini rare
TV Mania
Se dau NOI VOUCHERE de la stat! BANI MULȚI în 2024, anunță Ministrul MUNCII
Mediaflux
Artiștii din România îl plâng pe George Nicolescu, cântărețul orb care a murit la 74 de ani. Mesajele de durere ale colegilor de breaslă
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Bebelușul pietrificat care a stat 56 de ani în burta mamei. Cum a fost posibil cazul uluitor și ce s-a întâmplat cu femeia
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro