Cum fac rost elevii de droguri pe net, livrate chiar de Poșta Română

Problema consumului de droguri de către elevi e una mare și greu de controlat de către profesori sau părinți. Cristi Danileț vine și cu un scenariu mult mai sumbru.

Judecătorul Cristi Danileț, inițiatorul proiectului „Educație juridică în șoli și licee”, a explicat cum funcționează unele legi și ce prevede consumul de droguri.

El a spus, pentru Edupedu, că o parte din consumatorii care nu își permit să cumpere droguri devin dealeri locali. Sunt cei care acceptă să vândă pentru alții ca să poată consuma și ei. Ceea ce duce la al doilea pericol: să devină dependenți. Parcursul, așa cum l-a descris Danileț, e de la drog ușor la droguri de mare risc – cocaină, heorină.

„Cel mai periculos este comandatul pe dark web. Puștii intră în legătură cu persoane necunoscute din diferite colțuri ale lumii, comandă droguri pe care le plătesc cu Bitcoin, ca să li se piardă urma”, a explicat acesta. „Comanda vine prin Poșta Română sau prin firmele de curierat, pentru că nu există sistem de control la graniță, și sunt depozitate acasă”.

El a oferit și câteva sfaturi pentru părinți. În primul rând, să urmărească dacă elevul din familia lor începe să ceară bani mai mulți decât de obicei și nu știu ce a făcut cu banii. Apoi să vadă dacă are ochii injectați, dacă starea de veselie este prea mare și permanent să vadă anturajul.

Într-adevăr, dark web poate fi și un loc al drogurilor, dar și un mediu extrem de util. Ca fiecare unealtă, contează cum și la ce e folosită. Cât despre Danileț, scenariul e parțial panicard, dar deloc imposibil.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI