Carnea se scumpește din nou. Cât de mult au crescut prețurile în România

Carnea se scumpește din nou. Cât de mult au crescut prețurile în România
Carnea se scumpeste din nou. Cat de mult au crescut preturile in Romania

Vești proaste pentru români! Carnea se scumpește din nou, într-o perioadă în care România exportă din ce în ce mai multă. Cât de mult au crescut prețurile la carne în România.

Carnea se scumpește din nou

În curând, mulți români nu-și vor mai permite să pună pe masă preparate din carne. Prețurile la carne au luat-o razna!

Potrivit datelor făcute publice de Lanțul Alimentar, în perioada ianuarie-martie 2021, România a trimis la export peste 13.000 de tone de carne de vită. În mare parte au fost exportate animale vii, restul fiind carne congelată, organe, carne proaspătă sau afumată/sărată/uscată. Sursa sus menționată dezvăluie că România a vândut cea mai mare cantitate pe piața extra-europeană în primele trei luni, în ultima decadă.

Dacă facem o comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, cantitatea de carne exportată a fost de „doar” 9446 t. În ciuda pandemiei de coronavirus, exporturile au scăzut puțin.

  „Anul trecut, în ciuda pandemiei COVID-19, exporturile au scăzut numai cu 1.626 t, de la 42.487 t la 40.861 t.”, a transmis Lanţul Alimentar.

Unde exportă România carne de vită

Carnea de vită pleacă din România către țări precum SUA, Israel, Iordania, Albania, Turcia, Irak, Bosnia și Herțegovina sau Libia.

Cât de mult au crescut prețurile în România

Față de 2020, se poate observa o creștere semnificativă a prețurilor: 8,34% la categoria „tăuraşi”, 10,22% la categoria „vaci” şi 3,25% la categoria „viţele”.

În perioada iunie-iulie 2021, prețurile au fost următoarele: -311,4 euro/100 kg, cat. tăuraşi; – 267,37 euro/100 kg, cat. vaci; – 287,06 euro/100 kg, cat. viţele, potrivit Comisiei pentru evaluarea carcaselor.

Încă din luna iunie a acestui an, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) a avertizat că prețurile la carne se vor scumpi cu minimum 25% pentru consumator. Această creștere este cauzată de importurile masive, deoarece piața internă este afectată de pesta porcină, și de prețul ridicat al furajelor, care afectează costul de producţie.

„Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) semnalează diferenţe majore între preţurile plătite fermierilor din ţările Uniunii Europene, comparativ cu România unde, deşi se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei, consumatorul român plăteşte un cost de produs de nivel european. În condiţiile în care Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în continuare cu agresivitate pe teritoriul României, balanţa comercială  este puternic afectată de importuri masive, iar costul de producţie este semnificativ afectat de preţul ridicat al furajelor (cu 25% mai mare în 2021 faţă de 2020), APCPR estimează pentru lunile următoare, o creştere cu minimum 25% a preţurilor pentru consumator”, preciza asociaţia la vremea respectivă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI