05 aug. 2021 | 16:04

Ce se întâmplă cu prețurile chiriilor. Vești bune pentru toți cei care caută

News
Ce se întâmplă cu prețurile chiriilor. Vești bune pentru toți cei care caută
Bucureștiul și costul chiriilor în pandemie

nd vineUnul din cele scumpe orașe, cam asta se spune despre București. Dacă vorbim de cheltuielile zilnice, și mai ales de chirii, există un sâmbure de adevăr. Numai că, deși sub efectul unei crize economice, agențiile imobiliare anunță schimbări în piață care influențează prețul chiriilor.

Bucureștiul și prețul chiriilor în pandemie

Conform unui studiu recent, mai mult de jumătate dintre bucureșteni care trăiesc în prezent cu chirie nu intenționează să cumpere un apartament. Majoritatea spun că vor să continue să închirieze, potrivit unui studiu recent.

Cu toate acestea, 45% dintre aceștia consideră să-și schimbe locuințele închiriate, pentru că vor un apartament mai spațios sau mai bine poziționat, inclusiv clădiri noi, și doar o treime pentru că vor să își reducă costurile de închiriere.

Anul 2020, un an influențat pe toate palierele, de pandemie, a dus la efecte  și asupra costului și la prețul chiriilor. În București, studenții au lăsat multe proprietăți goale.

Apartamentele închiriate anterior pe noapte au fost transformate în apartamente cu chirie lunară și numărul ofertelor de închiriere de pe piață a început să crească.

Valoarea chiriilor rămâne principalul factor pentru chiriași atunci când alege o închiriere sau alta.

„Pandemia a generat schimbări puternice în relația oamenilor cu spațiul lor de locuit. Pentru piața de închiriere, dincolo de nevoia de securitate și de a nu lua decizii care necesită investiții mari, a crescut și nevoia unui upgrade, pentru un nivel de trai mai bun, deoarece chiriașii nu sunt mulțumiți de condițiile actuale ale pieței.”, spun analiștii din piața imobiliară.

Piața chiriilor în scădere în 2021

Deși cu o economie afectată de pandemie, în București piața de imobiliare, când vine vorba de prețul chiriilor, a înregistrat o scădere de 5%. Același trend de scădere a chiriilor a fost înregistrat și în orașe, precum Cluj Napoca sau Timișoara.

Trendul de creștere la prețul chiriilor, mai spun agenții imobiliari, a fost înregistrat, surprinzător, în orașe ca Brașov, cu 1,6%, în Iași, cu 1,5% și în Constanța, aici înregistrându-se o creștere de 6,7%, de altfel cea mai mare rată în primul trimestru din 2021.

„Este pentru prima dată după ieșirea din comunism când este o diferență între chirie și preț. Chiriile scad și prețurile cresc.

Acum în perioada asta diferența e față de finalul anului 2020, când chiriile au scăzut cu 30-40% , acum scăderile în București și Cluj sunt ceva mai domoale.”, a spus Cristian Nicola, expert în imobiliare, conform AlephNews.

Prețul chiriilor și trendul de creștere pentru următorii ani

Ceea ce se întâmplă în aceste zile cu procentele de scădere, ccând vine vorba de prețul chiriilor, este doar temporar. Analiștii din piață spun că în următorii ani prețul chiriilor va crește semnificativ, mai ales în orașele mari, și în București.

„Piața inchirierilor de locuinte este așteptată să crească ân regiunea Europei Centrale și de Est, pe măsură ce cresc costurile de construcție și inflația.

Rata de supraaglomerare este mai ridicată comparativ cu restul Uniunii Europene (UE)”, arată Colliers in raportul realizat in colaborare cu Greenberg Traurig și Kinstellar.

Analiza, deloc optimistă, se bazează pe rata de supraaglomerare a României, fiind una din cele mai ridicate din UE. De cealaltă parte Ministerul Dezvoltării indică un nivel în creștere pe viitor al apartamentelor închiriate de până la 20%.

Concluzia este că va trebui să ne așteptăm la noi creșteri la prețul chiriilor, dar nu același lucru îl putem spune și despre salarii.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
S-a aflat cu CÂND CRESC PENSIILE! Daniel Baciu a ANUNȚAT
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro