25 mai 2022 | 21:30

Carmen Harra, nouă previziune despre variola maimuței: „Pericolul există şi trebuie să ştim cum să ne păzim de el”

Monden
Carmen Harra, nouă previziune despre variola maimuței: „Pericolul există şi trebuie să ştim cum să ne păzim de el”
„Nu văd, în viziunea mea, ca acest virus să ia proporțiile pe care le-a luat Covid-ul.” - Carmen Harra

Nu am scăpat bine de pandemia Covid, că se întrevede o alta. De data aceasta este vorba de variola maimuței și există aproximativ 80 de cazuri confirmate în 11 țări, inclusiv în Marea Britanie, care în mod normal nu s-ar aștepta să aibă această boală. Multă lume se întreabă ce se întâmplă? Este timpul să ne îngrijorăm sau suntem prea entuziasmați după ce tocmai am trecut prin Covid? Un posibil răspuns la dat Carmen Harra, celebra clarvăzătoare.

În Europa 80 de cazuri confirmate de variola maimuței

Înainte de orice, trebuie specificat că nu este vorba de un alt Covid și nu suntem la câteva zile distanță de închideri pentru a limita răspândirea variolei maimuțelor. Totuși, acesta este un focar de variolă neobișnuit și fără precedent.

I-a luat complet prin surprindere pe oamenii de știință specializați în această boală și este întotdeauna îngrijorător atunci când un virus își schimbă comportamentul. Până acum, variola maimuței era destul de previzibilă.

Locul de trai natural al virusului sunt animalele sălbatice, despre care se crede că sunt mai degrabă rozătoare decât maimuțe. Cineva din pădurile tropicale din Africa Centrală și de Vest intră în contact cu o creatură infectată, iar virusul face saltul între specii. Pielea lor erupe într-o erupție cutanată, care face vezicule și apoi se acoperă cu cruste.

Virusul se află acum în afara zonei sale obișnuite și se luptă să se răspândească, așa că are nevoie de un contact apropiat și prelungit pentru a continua să se răspândească. Așa că focarele tind să fie mici și să se stingă de la sine. Întrebată despre o posibilă nouă pandemie, referindu-ne la variola maimuței, Carmen Harra declară:

„Nu văd, în viziunea mea, ca acest virus să ia proporțiile pe care le-a luat Covid-ul. În nici un caz. Dar este interesant că tot timpul apare ceva. Cum se termină unul apare altul pe sezoane. Aşa apare o altă nenorocire care tot timpul trebuie să ne ţină în tensiune, să ne sperie, să ne îngrijoreze.

Să ne facă să ne schimbăm planurile pe care le avem şi să ieșim din normalitate. Pericolul există şi trebuie să ştim cum să ne păzim de el. Noi trăim o etapă foarte dificilă în evoluția noastră mentală, psihică, psihologică.”, spune Carmen Harra.

Este posibil ca variola maimuței să fi evoluat

De cealaltă parte, experții spun că variola maimuței se poate manifesta, de asemenea, în moduri diferite, grupul mediu de vârstă afectat schimbându-se.

Este posibil ca virusul variolei maimuțelor să fi evoluat pentru a se răspândi mai bine între oameni, au avertizat anul trecut producătorii vaccinului împotriva acestei boli.

Bavarian Nordiceste compania care produce singurul vaccin din lume care nu se reproduce pentru variolă și variola maimuței., numit Imvanex. Experții companiei au scris o lucrare în decembrie 2021, prefigurând actuala epidemie globală.

În ea, ei au spus că lipsa imunității populației la ortopoxvirusuri, care include variola și variola maimuțelor, din cauza eliminării variolei în 1980, va provoca probabil o „escaladare a cazurilor de variolă”.

Experții spun, de asemenea, că virusul variolei maimuțelor în sine ar putea evolua pentru a fi mai bun în a sări de la o persoană la alta.

Oamenii de știință au subliniat o analiză din 2014. Analiza a constatat că în 17% din cazuri, a existat o pierdere semnificativă de gene. Pierdere care „părea să fie corelată cu transmiterea de la om la om”.

Un alt factor posibil care influențează reapariția variolei maimuței ar putea fi evoluția genetică a virusului variolei maimuței, mai spun experții. Este, de asemenea, posibil, cred autorii, ca virusul în sine să se schimbe și, prin urmare, să se manifeste în moduri diferite.

Diferența dintre tulpinile virusului

Există două tipuri de variolă a maimuței. Prima, clada vest-africană, ucigând unul din 30 de pacienți. Cea de a doua, clada Congo Basic, ucigând unul din 10. Epidemia actuală este a primei varietăți.

„Tulpina din Africa de Vest provoacă erupții cutanate și ulcere, iar la unele persoane febră și umflarea ganglionilor limfatici. Apoi există tulpina din bazinul West Congo, care este diferită. Aceasta provoacă boli grave. De fapt, seamănă cu variola.

Oamenii care au tulpina de variolă din Bazinul Congo sunt foarte bolnavi și sfârșesc cu cicatrici asemănătoare variolei, ceea ce este foarte grav, cu o mortalitate de zece procente. Clasa din Africa de Vest este mult mai blândă.

Sprijinul internațional pentru creșterea supravegherii și depistarea cazurilor de variolă de maimuță sunt instrumente esențiale pentru a înțelege epidemiologia în continuă schimbare a acestei boli care reapare.”, spune profesorul David Heymann, fost șef al OMS și profesor de epidemiologie la London School of Tropical Medicine and Hygiene, pentru Telegraph.

Deși nu este cu adevărat o pandemie, recentele confirmăi a celor 80 de cazuri în 11 state, a pus deja pe gânduri pe toată lumea. A fost confirmat și un prim caz în România, la un cetățean român venit din Mara Britanie.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Pensionarii, afectați de politică. Ce le pregătește Guvernul
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Obligatoriu pentru cei care au permis de conducere! Trebuie să prezinte aceste documente
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro