Se înmulțesc cazurile de variola maimuței în Europa! Miercuri, oficialii portughezi au confirmat cinci cazuri de variola maimuței. Infecția virală, rar întâlnită în Europa, a fost raportată și în Spania și în Marea Britanie. Două persoane au fost depistate pozitiv pentru variola maimuței în capitala germană, la o zi după ce la Munchen a fost înregistrat primul caz. Conform unor informații prealabile, ar exista posibile cazuri și în România. Ministerul Sănătății, într-un comunicat, dezminte infromațiile vehiculate recente.
Este vorba de un focar surpriză al acestei boli infecțioase rare s-a răspândit din Europa în SUA și în Orientul Mijlociu. Oficialii din domeniul sănătății din Portugalia au declarat miercuri că au confirmat cinci cazuri la bărbați tineri. Autoritățile din statul american Massachusetts au declarat că un caz a fost detectat acolo la un bărbat care a călătorit recent în Canada.
Alte 15 cazuri suspecte de variola maimuței în zona din jurul capitalei portugheze, Lisabona. Acestea erau, de asemenea, în curs de investigare, a declarat Direcția Generală de Sănătate din Portugalia. Marea Britanie și Spania au cercetat, de asemenea, cazuri suspecte de infecție virală. Cele două state au marcat o epidemie neobișnuită în Europa. Conform speciliștilor, boala este întâlnită de obicei doar în Africa.
În ultima săptămână, în Regiunea Europeană a OMS au fost raportate cazuri de variola maimuței în mai multe țări. Se transmite în timpul contactului strâns între indivizi, prin intermediul leziunilor cutanate infectate, al picăturilor expirate sau al fluidelor corporale, inclusiv prin contact sexual, sau prin contactul cu materiale contaminate.
Variola maimuței este adesea autolimitată, simptomele dispărând de obicei în 14-21 de zile. Simptomele pot fi ușoare, dar leziunile infecțioase pe care le provoacă pot fi pruriginoase sau dureroase, ocazional, infecția poate fi mai severă.
Numărul de cazuri de variola maimuței din regiune este încă relativ mic. Dar, ceea ce este îngrijorător, spune OMS, este faptul că unele dintre cazuri par să fi fost dobândite în regiune fără o legătură Africa. Continetul african este zona în care variola maimuței este cunoscută ca fiind endemică.
În plus, multe cazuri au fost depistate în clinici specializate în infecții cu transmitere sexuală. Nu este clar în acest stadiu care este amploarea transmiterii la nivelul comunității mai largi, dar este probabil că vor fi identificate mai multe cazuri în zilele următoare.
OMS colaborează cu țările implicate, facilitând schimbul de informații și sprijinind detectarea cazurilor și investigarea evenimentelor. Aceasta continuă să monitorizeze îndeaproape evoluția rapidă a situației și va publica ediții actualizate ale Disease Outbreak News privind variola maimuței pe măsură ce vor fi disponibile noi informații.
În ultimele 24 de ore, pe diferite canale de distribuție a informaților, au apărut zvonuri despre posibile cazuri și în România. Conform Ministerului Sănătății, a fost de fapt o confuzie creată, ca urmare a unui caz de simplă variolă. Cazul respectiv, mai spune ministerul în comunicat, nu are nicio legătură cu variola maimuței.
„Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire. Urmare a informațiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava, precizăm următoarele:
Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 43 de ani cu varicelă. A fost infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu.”, transmite MS în comunicat.
Marea Britanie a raportat până în prezent șapte cazuri începând cu 7 mai. Persoanele implicate în patru dintre aceste cazuri au fost aparent identificate. Miercuri, autoritățile spaniole au declarat că investighează 23 de posibile cazuri, precizând că toate au fost la bărbați tineri.
Nu există nicio dovadă științifică care să sugereze că boala este transmisibilă prin sex. Experții au declarat că infecțiile ar fi putut apărea în timpul contactului fizic strâns implicat în actul sexual.