16 ian. 2020 | 07:19

Carieră de succes, cu CV falsificat: cum a ajuns să lucreze la NATO

Știri generale
Carieră de succes, cu CV falsificat: cum a ajuns să lucreze la NATO

Te-ai aștepta ca o țară occidentală avansată, precum Suedia, să fie mult mai eficientă în a depista o persoană care încearcă să înșele autoritățile. Din păcate pentru ea, a durat 10 ani.

Un ofițer suedez a reușit performanța de a reprezenta Suedia într-o poziție oficială la NATO, deși în ultimul deceniu a folosit un CV falsificat. Individul cu pricina lucra de câțiva ani cu date sensibile în cadrul structurilor Alianței Nord – Atlantice, deși, în mod legal, nu ar fi avut nici un drept în acest sens.

Situația cel puțin ciudată a fost făcută publică miercuri de presa suedeză, citată de Agerpres, cu mențiunea că nu a fost făcut public numele ofițerului. Din câte se pare, respectivul militar a mințit în CV cu privire la experiența sa și-a falsificat o diplomă de absolvire a unei școli de ofițeri. Situația nu ar fi intrat în derizoriu dacă gestul său ilegal nu i-ar fi asigurat o carieră de aproximativ 10 ani în armata suedeză în mai multe posturi de securitate.

suedia nato

Cariera obținută pe nedrept de suedez a culminat cu postul de ofițer de stat major în cadrul NATO, la cartierul general al forțelor aliate, SHAPE. Scuza oficială pentru aceste ”neplăceri” este că bărbatul a fost ”angajat din greșeală”. El „a lucrat ca ofiţer suedez de legătură şi cu un sistem informatic folosit în cadrul operaţiunilor militare pentru care forţele armate suedeze dispun de personal”, au mai menţionat într-un comunicat autorităţile de la Stockholm, precizând de asemenea că NATO a fost informată luni cu privire la acest caz.

Ofițerul a fost atât de eficient în falsul său, încât a ajuns să obțină gradul de maior, fără să fi avut pregătirea necesară. În perioada 2012 – 2013, a fost angajat pentru a se ocupa de sistemul informatic AMN (Afghanistan Mission Network) al NATO. Acesta din urmă este un sistem care a fost utilizat de 48 de state pentru transmiterea reciprocă de informaţii cu caracter militar. Din fericire, astăzi nu mai este în folosinţă. Mai mult, anul trecut el a fost selectat pentru a participa la misiunea ONU în Mali, Minusma.

Parteneri
BREAKING NEWS! Florin Piersic a fost transportat de urgență la București! Primele imagini, după ce infecția a ajuns în tot corpul
Redactia.ro
3 zodii care au șanse să câștige la Loto în această lună. Se pare că norocul este de partea lor
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Kim Kardashian, senzația serii la Gala Met 2024! Rochia despre care vorbește tot internetul / FOTO
Unica.ro
România, marcată de ploi abundente. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
Toți proprietarii de apartamente cu DOUĂ CAMERE au fost avertizați. Anunțul venit marți, 7 MAI
Capital.ro
Animalul periculos care a fost văzut în România. E de trei ori mai veninos decât șarpele cu clopoței
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
DECIZIE de ULTIMĂ oră a MEDICILOR! Ce se ÎNTÂMPLĂ cu FLORIN PIERSIC
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro