Carieră de succes, cu CV falsificat: cum a ajuns să lucreze la NATO

Autor: Puiu Alexandru - 07:19, 16 ian. 2020

Te-ai aștepta ca o țară occidentală avansată, precum Suedia, să fie mult mai eficientă în a depista o persoană care încearcă să înșele autoritățile. Din păcate pentru ea, a durat 10 ani.

Un ofițer suedez a reușit performanța de a reprezenta Suedia într-o poziție oficială la NATO, deși în ultimul deceniu a folosit un CV falsificat. Individul cu pricina lucra de câțiva ani cu date sensibile în cadrul structurilor Alianței Nord – Atlantice, deși, în mod legal, nu ar fi avut nici un drept în acest sens.

Situația cel puțin ciudată a fost făcută publică miercuri de presa suedeză, citată de Agerpres, cu mențiunea că nu a fost făcut public numele ofițerului. Din câte se pare, respectivul militar a mințit în CV cu privire la experiența sa și-a falsificat o diplomă de absolvire a unei școli de ofițeri. Situația nu ar fi intrat în derizoriu dacă gestul său ilegal nu i-ar fi asigurat o carieră de aproximativ 10 ani în armata suedeză în mai multe posturi de securitate.

suedia nato

Cariera obținută pe nedrept de suedez a culminat cu postul de ofițer de stat major în cadrul NATO, la cartierul general al forțelor aliate, SHAPE. Scuza oficială pentru aceste ”neplăceri” este că bărbatul a fost ”angajat din greșeală”. El „a lucrat ca ofiţer suedez de legătură şi cu un sistem informatic folosit în cadrul operaţiunilor militare pentru care forţele armate suedeze dispun de personal”, au mai menţionat într-un comunicat autorităţile de la Stockholm, precizând de asemenea că NATO a fost informată luni cu privire la acest caz.

Ofițerul a fost atât de eficient în falsul său, încât a ajuns să obțină gradul de maior, fără să fi avut pregătirea necesară. În perioada 2012 – 2013, a fost angajat pentru a se ocupa de sistemul informatic AMN (Afghanistan Mission Network) al NATO. Acesta din urmă este un sistem care a fost utilizat de 48 de state pentru transmiterea reciprocă de informaţii cu caracter militar. Din fericire, astăzi nu mai este în folosinţă. Mai mult, anul trecut el a fost selectat pentru a participa la misiunea ONU în Mali, Minusma.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI