Decizie de ultimă oră luată de autoritățile de la Bagdad. Ce se întâmplă cu soldații NATO din Irak

Decizie de ultimă oră luată de autoritățile de la Bagdad. Ce se întâmplă cu soldații NATO din Irak
Decizie de ultimă oră luată de autoritățile de la Bagdad

Autoritățile de la Bagdad au luat o decizie de ultimă oră privind soldații NATO din Irak. Parlamentul irakian a luat hotărârea într-o ședință la care a participat și premierul Adel Abdul Mahdi.

Decizia de ultimă oră luată de autoritățile de la Bagdag privind soldații NATO din Irak

Parlamentul irakian a votat, duminică, într-o ședință la care a participat premierul Adel Abdul Mahdi, o rezoluție prin care se cere Washingtonului retragerea trupelor americane din Irak. Autoritățile doresc să ia măsuri pentru ca aceste trupe să nu mai folosească în nicio circumstanță teritoriul, apele sau spațiul aerian ale Irakului.

Prin votul exprimat, se cere guvernului ”să revoce cererea de asistenţă din partea coaliţiei împotriva Statului Islamic ca urmare a încheierii operaţiunilor militare în Irak şi obţinerii victoriei”.

Decizie de ultimă oră luată de autoritățile de la Bagdad. Ce se întâmplă cu soldații NATO din Irak
Retragerea trupelor americane din Irak

Pe de altă parte, față de textele de lege, rezoluțiile votate de parlamentul irakian nu sunt obligatorii pentru guvern, dar premierul Abdul s-a pronunțat, într-un discurs susținut în fața parlamentului, pentru retragerea trupelor străine din țara sa, după ce a acuzat Statele Unite că au încălcat suveranitatea Irakului prin raidul aerian. De menționat este că premierul irakian a vorbit despre trupele străine, fără să nominalizeze grupările americane. Astfel, a dat de înțeles că s-a referit la retragerea tuturor trupelor trimise se state membre ale coaliției antijihadiste conduse de SUA.

”Prioritatea noastră este protejarea personalului”

Coaliția internațională condusă de SUA a anunțat duminică suspendarea activităților de instrucție și sprijin pentru trupele irakiene. Acum doresc să se concentreze pe protejarea bazelor din Irak, unde se află personalul coaliției, baze ce au fost constant atacate în ultima perioadă de timp.

„Prima noastră prioritate este protejarea personalului coaliţiei angajat în lupta împotriva Statului Islamic. Atacurile repetate cu rachete în ultimele luni de către elemente ale Kata’ib Hezbollah au provocat moartea unor membri ai forţelor irakiene de securitate şi civili americani”, informează într-un comunicat coaliția pe care SUA o conduce împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.