NATO intervine în conflictul dintre Turcia și Siria. UE face apel la oprirea ofensivei armate

NATO intervine în conflictul dintre Turcia și Siria. UE face apel la oprirea ofensivei armate

NATO a intervenit în conflictul dintre Turcia și Siria, fiind făcut chiar un apel pentru oprirea ofensivei armate. De asemenea, miercuri, Secretarul General al NATO a făcut mai multe declarații în acest sens.

NATO intervine în conflictul dintre Turcia și Siria

Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, a subliniat cât este de important ca respectiva zonă să nu fie și mai mult destabilizată. De aceea, operațiunea militară efectuată de Turcia în nord-estul Siriei trebuie să fie una cât mai limitată.

NATO intervine în conflictul dintre Turcia și Siria. UE face apel la oprirea ofensivei armate

Oficialul a mai menționat și că Turcia ar avea „îngrijorări legitime legate de securitate”, informând NATO înainte legat de atacurile lansate cu o zi în urmă împotriva luptătorilor kurzi din Siria, potrivit adevărul.ro.

„Mă bazez pe Turcia să acţioneze cu reţinere şi să se asigure că orice acţiune pe care o întreprinde în nord-estul Siriei este proporţională şi măsurată”, a precizat şeful NATO. „Este importantă evitarea acţiunilor care ar putea destabiliza regiunea şi mai mult, escala tensiunile şi cauza şi mai multă suferinţă umană”, a declarat Jens Stoltenberg.

Reacția Uniunii Europene

Turcia a fost somată de către Uniunea Europeană să încheie de urgență ofensiva militară în desfășurare:

„Uniunea Europeană cere Turciei să oprească această iniţiativă militară unilaterală. Este puţin probabil ca pretinsa zonă de securitate prevăzută de Turcia în nord-estul Siriei să răspundă criteriilor internaţionale în materie de repatriere a refugiaţilor”.

Declarația este una comună, din partea celor 28 de state membre ale Uniunii Europene. Mai mult, reprezentanții UE au avertizat că nu va fi furnizată asistență pentru stabilizare sau dezvoltare în zonele în care sunt ignorate drepturile populației.

La rândul său, ministrul francez al Afacerilor Europene a anunțat că Franţa, Marea Britanie şi Germania vor publica în curând un comunicat comun, prin care sunt condamnate ferm ofensivele Turciei din nord-est de Siria.

„Franţa, Germania şi Marea Britanie finalizează o declaraţie comună care va fi extrem de clară cu privire la faptul că noi condamnăm cu tărie şi fermitate ofensiva”, a declarat Amelie de Montchalin, la comitetul de afaceri externe al parlamentului.