Deși fructele, în general, sunt apreciate pentru nutrienții și beneficiile aduse sănătății, există unele dintre ele care pot contribui semnificativ la acumularea de kilograme în plus. Vorbim, în rândurile de mai jos, despre fructele care se coc în perioada toamnei și care pot fi o amenințare pentru siluetă. Sfaturile nutriționistului Mihaela Bilic.
Anotimpul de toamnă este perioada recoltei și aduce o abundență de alimente proaspete care au crescut toată vara și care sunt acum coapte și gata de a fi savurate. Fructele și legumele de toamnă nu sunt doar delicioase, ci și pline de nutrienți de care organismul are nevoie pentru a menține sistemul imunitar puternic înainte ca temperaturile să scadă.
Cu toate acestea, în ciuda beneficiilor aduse sănătății, unele dintre acestea pot contribui la îngrășare, în special în zona abdomenului. Ne axăm, în rândurile de mai jos, pe fructele care urmează să inunde tarabele din piețe în curând.
Conform specialistului, prunele și strugurii sunt două dintre fructele de toamnă care au un conținut foarte ridicat de zahăr, care pot contribui la creșterea în greutate. Cu toate acestea, Mihaela Bilic subliniază că aceste fructe sunt, în general, sănătoase și pot fi considerate un desert natural.
100 de grame de prune conțin aproximativ 70 de calorii, dar și circa 10 grame de zahăr. Iar cantitatea acestuia crește în prunele foarte coapte, care devin mai dulci. 100 de grame de struguri conțin aproximativ 20 de grame de zahăr la 100 de grame de fruct.
„Zahărul din fructe, adică fructoza, se transformă în alcool prin fermentație. Și asta se întâmplă fie în butoi, fie în ficatul nostru… asta pentru cine nu știe că fructele mâncate în exces îngrașă și fac grăsime pe burtă (..)
În funcție de soi, prunele au un aport caloric de 45-70 cal și un aport de zahăr aprox 10g/100g. De reținut că sunt fructe climacterice, care se coc și după ce au fost culese… și cu cat sunt mai coapte, cu atât sunt mai dulci.
Strugurii sunt campioni la capitolul dulceață’, au 15-20g zahăr și 80-90 cal/100g. Merită să-i lăudăm pentru conținutul de potasiu, magneziu și calciu.
Și prunele și strugurii au efect detox și alcalinizant. Sunt cel mai sănătos și echilibrat desert oferit de natură. Însă ca orice desert, se mănâncă cu măsură”, a explicat nutriționistul.
Așadar, Mihaela Bilic recomandă consumul acestor fructe în cantități moderate. Iar în cazul celor care doresc să controleze greutatea sau să reducă grăsimea abdominală, specialista le recomandă să opteze pentru alte fructe cu un conținut mai scăzut de zahăr.