Care sunt cele mai furate mașini din România. Surprize mari în acest clasament

de: Ștefan R. Apostol
07 03. 2023

Atunci când ai un lucru de valoare, de exemplu o mașină, pe care ai dat și câteva mii de euro bune, ar fi cazul să te asiguri că nu rămâi fără ea. Din păcate această practică, a furatului de mașini, atât în Europa, cât și în România, a luat din nou amploare, iar astăzi vorbim de acest flagel și aflăm care sunt cele mai furate mașini din România, dar nu fără a vedea ce surprize mari sunt în acest clasament.

Flagelul furtului de mașini în Europa ia amploare

Deși majoritatea posesorilor de autoturisme își asigură proprietățile, tot va exista un posibil scenariu în care ar putea rămâne fără mașina din dotare. Practica furtului de autoturisme, din păcate, deși există la nivel european foruri care încearcă să combată furtul, a luat iar amploare în ultimii ani. Ca fapt divers, există pe plan european mai multe platforme cu ajutorul cărora se pot verifica mașinile furate, vorbind mai ales de cele vândute ca și vehicule second-hand, dar cu toate astea este greu de stopat.

De exemplu, cele mai des furate mărci de mașini din Marea Britanie sunt Ford, Volkswagen, Vauxhall, BMW și Mercedes-Benz. Ford a fost marca de mașini cel mai frecvent furată timp de mai mulți ani la rând, probabil datorită popularității și obișnuinței mărcii, în special a modelelor Ford Fiesta și Ford Focus. Volkswagen, Vauxhall, BMW și Mercedes-Benz sunt, de asemenea, vizate de hoți datorită calității ridicate și cererii pentru aceste vehicule, unele dintre cele mai frecvent furate modele fiind Volkswagen Golf, Vauxhall Corsa, BMW Seria 3 și Mercedes-Benz Clasa C.

De cealaltă parte a oceanului, în America, sedanurile de model japonez sunt cele mai populare mașini furate, ocupând șase din 10 locuri în top 10. Camionetele par să fie una dintre principalele ținte, patru din 10 cele mai furate mașini fiind camionete. O mașină a fost furată la fiecare 36 de secunde în 2020, conform unei statistici.

Vezi și: Țările cu cele mai multe furturi de mașini. Surpriză: ce loc ocupă România

Cel mai mare furt de mașini din istorie

Unul din cele mai mari scandaluri, când vine vorba de mașini a avut ca pion principal Coreea de Nord în anii 70, când a comandat 1.000 de mașini Volvo din Suedia, dar nu a plătit niciodată. La acea vreme, Coreea de Nord devenise una dintre cele mai puternice țări din punct de vedere economic.

În special, Suedia, care avea în producție Volvo 144, sedanurile robuste și cu cutie, a semnat un contract uriaș cu Coreea de Nord pentru livrarea a 1.000 de mașini Volvo. Comanda pentru cele 1.000 de Volvo 144 a fost dată de bunicul lui Kim Jong-un, Kim Il-sung, în 1974 și a fost în cele din urmă livrată chiar în acel an.

Suedia nu a fost niciodată plătită pentru această comandă, și au trecut 49 de ani de atunci, dar se pare că Coreea de Nord încă nu are chef să achite plata. Reamintind același lucru, un videoclip cu mașini Volvo similare a fost distribuit de un cont de Twitter numit History Vids, numindu-l „cel mai mare furt de mașini din istorie”. Dar, lăsând în urmă Corea de Nord, hai să vedem care sunt cele mai furate mașini din România.

Top furturi mașini. Care sunt cele mai furate mașini din România

Când vorbim de România, din păcate statistica nu ne este una favorabilă, iar numărul mașinilor furate este în creștere, cu toate că anul trecut, spun reprezentanții Poliției Române, numărul de autovehicule furate a mai scăzut, datele arătând că doar 400 de mașini au fost furate. Cu toate astea, există o clasificare a modelelor de mașini preferate de hoții de mașini din România, așa că hai să vedem care sunt cele mai furate mașini din România:

Top 10 cele mai furate mașini din România

10. Toyota

Pe locul 10 în acest top, marca Toyota are în dreptul ei doar 6 mașini furate în anul care tocmai s-a încheiat.

9. Daewoo

Deși nu se mai fabrică de foarte multă vreme, Daewoo intră în acest top și, conform Poliției Române, în 2022 au fost furte 7 mașini maca Daewoo.

8. Fiat

Celebra mașină simbol a Italiei se află printre preferințele hoților de mașini, fiind înregistrate 10 furturi de mașini Fiat.

7. Opel

Mașina americană care se află printre cele mai populare în Europa, alătur de Ford, pare a fi și ea printre preferințele hoților, Poliția Română înregistrând în 2022 un număr de 15 Opel-uri furate.

6. Mercedes

Tancul german” cum era de așteptat, intră printre preferințele hoților, iar modelele ceva mai noi sunt clar ținta hoților, astfel că în 2022 au fost furate 20 de autovehicule marca Mercedes.

Vezi și: Raport Car Vertical pentru mașinile furate. Ce arată când autoturismele sunt furate, de fapt

5. Ford

Cum spuneam, Ford face parte din categoria mașinilor populare, inclusiv în România, așa că nu ar trebui să ne miră că au fost furate 21 de mașini marca Ford în 2022.

4. Audi

De la Q-uri și până la modele mai vechi, Audi intră în preferințele hoților, iar cele 21 de mașini furate stau ca mărturie.

3. Volkswagen

O altă marcă germană care intră în categoria celor mai furate mașini, Volkswagen are în dreptul său 40 de mașini furate în 2022.

2. BMW

Bolidul BMW, clar un preferat al posesorilor de mașini, este și un model preferat al hoților, așa că în 2022 au fost furate 42 de mașini.

1. Dacia

Mioritica mașină, culmea, ocupă poziția întâi în acest top, având în 2022 cel mai mare număr de mașini furate, 44, cel mai împrumutat model fiind Dacia Logan.

Concluzie

Acum știi care sunt cele mai furate mașini din România, și tot ce ai de făcut este să te asiguri că nu rămâi fără mașina personală, fie că o ai parcată în fața casei sau a blocului, fie că o parchezi în parcarea unui mall. Mare atenție!