Le auzim, le spunem, marchează evenimente importante din an și din viața fiecăruia dintre noi, însă câți știu ce reprezintă, de fapt? Află, din rândurile de mai jos, care este semnificația reală a expresiilor “la mulți ani” și „mulțumesc”. Ce alte urări se fac în noaptea de Revelion.
O spunem și ni se spune de Crăciun, de Revelion, de ziua de naștere, onomastică. O expresie scurtă, considerată deja banală, dar care are o semnificație cu totul specială. Lingviștii au o teorie ce i-ar surprinde pe cei mai mulți români. Care este semnificația reală a expresiei “La mulți ani”? Potrivit specialiștilor, ar putea să existe o legătură între ea și „Mulțumesc”.
Conform acestora, verbul „a mulțumi”, cu varianta sa regională, „a mulțămi”, ar veni din celebra urare. Această etimologie este propusă de acum un secol de Lazăr Şăineanu şi August Scriban, în dicționarele lor.
August Scriban spunea că „mulțămesc”, folosit în partea de est a țării, ar proveni din „mulțănesc”, o variantă intermediară formată din „la mulți ani”. Cu alte cuvinte, când spunem „Mulțumesc”, urăm, de fapt, persoanei cu care interacționăm să trăiască mulți ani.
Unii lingviști au păreri diferite. În Dicționarul său etimologic, Alexandru Ciorănescu susține că nu poate exista nicio legătură între cele două expresii. Din punctul său de vedere, „mulţam” nu provine de la „mulţi ani”, ci este o variantă dialectală a lui „mulţumesc”. Iar „a mulţumi” ar fi un derivat de la „mulţime”.
Te-ar putea interesa și: Urări și mesaje de Revelion 2024. Cele mai frumoase gânduri pe care să le transmiți prietenilor și familiei
Ce alte urări se fac în noaptea de Revelion și în Ajunul Anului Nou? Dacă ai nevoie de puțină inspirație, îți oferim câteva opțiuni:
Te-ar putea interesa și: Felicitări de Anul Nou 2024. La mulți ani 2024