Pâinea integrală versus pâinea neagră: ce este fiecare dintre ele, cum este preparat fiecare sortiment, ce valoare nutrițională prezintă o felie de pâine integrală sau neagră și care este mai sănătoasă.
Pe rafturile din magazine, în brutării, în cărțile de bucate sunt prezentate tot felul de sortimente de pâine, unele mai bogate în nutrienți decât altele. Există, bineînțeles, soiuri ce conțin multe fibre, vitamine și minerale. În astfel de circumstanțe, este normal să ne întrebăm care este mai sănătoasă.
Multe voci spun că pâinea integrală și pâinea neagră sunt cele mai sănătoase opțiuni de pe piață. Care sunt valorile lor nutriționale, cum sunt preparate și care este, de fapt, mai bună pentru consum poți afla în rândurile de mai jos. Ce spun specialiștii despre aceste tipuri de pâine.
Te-ar putea interesa și:
Știm de la bun început că pâinea integrală este considerată mai sănătoasă decât cea albă, asta pentru că, în primul rând, este preparată 100% din grâu integral. Cerealele integrale sunt păstrate intacte, fiind bogate în fibre, proteine, grăsimi, vitamine, minerale și compuși vegetali benefici.
Astfel, pâinea integrală este considerată mai bogată în fibre și mai hrănitoare decât cea albă, pentru care cerealele sunt supuse unui proces de rafinare și de îndepărtare a tărâțelor, de exemplu. Se spune că cerealele integrale influențează scăderea riscului de a dezvolta diabet tip 2 și boli de inimă.
Te-ar putea interesa și: Cu ce preţ pleacă pâinea din fabrică. Românii plătesc mult în plus pentru produsul de bază
Pâinea neagră nu conține făină integrală. Uneori, la prepararea ei se folosește secara, mai închisă la culoare și mai densă. Există numeroase sortimente de pâine neagră pe piață. Unele prezintă semințe de chimen. Una peste alta, este considerată hrănitoare, însă nu mai mult decât cea integrală.
Unele cercetări arată că pâinea neagră poate să aibă un anumit impact asupra nivelului de zahăr din sânge în comparație cu pâinea albă, având în vedere conținutul ridicat de fibre pe care îl prezintă. În plus, încetinește digestia carbohidraților, spun specialiștii în nutriție.
Te-ar putea interesa și: Câtă drojdie proaspătă se pune la 1 kg de făină. Multe gospodine fac această greșeală