25 ian. 2024 | 17:17

Cu ce preţ pleacă pâinea din fabrică. Românii plătesc mult în plus pentru produsul de bază

Economic
Cu ce preţ pleacă pâinea din fabrică. Românii plătesc mult în plus pentru produsul de bază
Care este prețul pâinii din fabrică și cu ce sumă se vinde pe rafturile din magazine. Suma este de câteva ori mai mare.

Raportat la prețul kilogramului de materie primă, costul final al pâinii comercializate pe rafturile din magazine este de câteva ori mai mare. Procesul de fabricare al produsului de bază vine la pachet cu cheltuieli suplimentare. Cu ce preț pleacă pâine din fabrică și cu cât se vinde, potrivit brutarilor.

Cum s-au scumpit cerealele în țările europene

După declanșarea războiului, piețele globale au suferit perturbări, deoarece Rusia și Ucraina au fost exportatoare majore de cereale, grâu, porumb, semințe oleaginoase (în special floarea soarelui) și îngrășăminte. Astfel, produsele în industria alimentară s-au scumpit.

Pâinea, legumele, cărnurile sunt câteva dintre alimentele de bază care au suferit majorări de prețuri. Uleiurile prezintă, de asemenea, costuri ridicate. Acest trend, care continuă să se facă simțit în țările europene, i-a îngrijorat pe mulți, traiul decent devenind costisitor.

Citește și: Alimentele care se vor scumpi de la 1 februarie în Lidl, Kaufland și alte magazine. Prețurile vor crește rapid

Cât costă 1 kg de grâu și câtă făină se produce din el

1 kilogram de grâu costă între 1 leu și 1,20 lei pe piață, spun specialiștii. Dintr-un kilogram de făină de grâu se pot obține maximum 700 de grame de făină, luând în calcul și pierderile din procesul tehnologic.

„În momentul de față, prețul făinii ar fi undeva la 1,67-1,68 lei pe kilogram, cu TVA inclus. În afară de materia primă, care ar fi făina, mai sunt cheltuieli cu drojdia și alte ingrediente, forța de muncă, energia electrică, gazele naturale”, a explicat Gheorghe Matei, administratorul unei brutării din România, potrivit EuroNews.

Prețuri de 5 ori mai mari decât kilogramul de materie primă pentru pâinea de la magazin

În fabricare, până la obținerea produsului finit, prețul aproape se dublează. Pentru o pâine albă simplă, cu gramaj de 700 de grame, românii plătesc în supermarket 5,56 lei. Costul produsului final este de cinci ori mai mare decât costul unui kilogram de materie primă.

„Dacă luăm un procent din prețul pâinii, din calculele noastre, prețul făinii s-ar duce undeva la până în 30%. Sunt puține șanse să spunem că dacă prețul făinii scade, ar trebui să scadă și prețul pâinii la raft”, a spus administratorul brutăriei.

Citește și: Cât de mult s-au scumpit alimentele românilor – pâinea, zahărul, ouăle. Inflația galopantă se simte la raft

Cât de mult s-a scumpit pâinea în România

Dintre toate sortimentele de pâine, franzelele clasice au adaosul comercial plafonat. Asta înseamnă că vânzătorii pot să adauge la prețul inițial maximum câteva procente peste prețul la care se cumpără produsul. Alte sortimente din această categorie nu prezintă însă adaosuri plafonate.

În decembrie 2023, Eurostat arăta că prețul pâinii a crescut cu 3,2%, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022. În România, scumpirile la acest produs au fost sub media europeană, de 3,9%.

Parteneri
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Redactia.ro
Actorul legendar care a fost căsătorit cu cinci femei, dar a fost îndrăgostit toată viața de un bărbat
Click.ro
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își mutila și castra victimele a fost închis pe viață
Digi24
'Mi-am scos uterul, trompele uterine și ovarele'. O vedetă îndrăgită fost diagnosticată cu cancer la 42 de ani
Unica.ro
Pensiile private, la un nou record. Câți bani s-au strâns la Pilonul II
EVZ.ro
Star Matinal. Dan Ciotoi, luptă cruntă cu boala! Cum a fost salvat artistul, în ultima clipă. A fost la un pas de moarte: ”Dacă întârziam câteva ore...” / VIDEO
Spynews
TEST OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Propunerea a fost deja FĂCUTĂ: „Să fie o examinare adevărată"
Capital.ro
Cum se circulă corect pe autostradă. Titi Aur: "Așa trebuie circulat în condiții normale și corecte și legale și defensive și de bun simț"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
NICUȘOR DAN a mințit ÎN DIRECT la TV! Bomba zilei în ALEGERILE LOCALE
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Horoscop săptămânal 13 - 19 mai 2024: Taurii au o perioadă deosebită în viața lor
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro