Este sezonul fructelor, iar gospodinele s-au apucat deja să pregătească cămara pentru iarnă. Acestea prepară tot felul de gemuri, dulceţuri, marmelade sau magiun după reţete moştenite de la bunici sau adaptate. Dar câte dintre acestea ştiu care este diferenţa dintre cele patru tipuri de preparate.
Chiar dacă găsim diverse sortimente tot timpul anului în supermarketuri, gospodinele adevărate preferă întotdeauna să prepare în casă gemurile. Astfel, iarna se pot bucura de roadele muncii lor. Dar câte dintre cele care pregătesc gem, dulceaţă, marmeladă sau magiun ştiu care este diferenţa între ele?!
În primul rând, spun specialiştii, este vorba despre cantitatea de zahăr adăugată fructelor. Practic, dulceaţa are foarte mult zahăr: între 700 de grame şi 1 kilogram, în timp ce pentru gem se folosesc maxim 300 de grame la 1 kilogram de fructe. Marmelada este şi mai puţin dulce: se folosesc 200 de grame de zahăr la kilogramul de fructe, iar magiunul nu conţine deloc.
Dincolo de acest aspect extrem de important, specialiştii spun că şi modul de preparare al celor patru sortimente este diferit.
Gem: Zahărul şi fructele se pun în acelaşi timp în oală. Când formează o compoziţie omogenă, adică fructele s-au dizolvat în zahăr, atunci gemul este gata.
Dulceaţă: Mai întâi se prepară un sirop din apă şi zahăr pe care îl pui la fiert la foc mic. La un kilogram de zahăr se folosesc 750 ml de apă. Când amestecul se leagă şi se formează un sirop închegat, adaugi şi fructele. Se lasă la fiert până se formează un amestec legat. De asemenea, este important ca fructele folosite să nu fie prea coapte pentru că altfel se zdrobesc la fierbere, scriu cei de la sodelicious.ro.
Marmeladă: Pui fructele foarte coapte la fiert, apoi le dai prin sită, după care le fierbi împreună cu zahărul până se leagă. Nimic mai simplu, nu-i aşa?!
Magiun: Aici, lucrurile sunt şi mai uşor de făcut. Trebuie să fierbi prunele până la formarea unei paste. Secretul constă în folosirea unui ceaun, iar focul trebuie să fie unul domol.