Butanul și metanul sunt două dintre cele mai comune gaze hidrocarburice care alimentează viața noastră de zi cu zi. Asemănătoare în natură, dar compuse dintr-un număr diferit de atomi de hidrogen și/sau carbon (de unde și numele hidrocarbură), fiecare oferă o soluție unică pentru nevoile energetice comune și mai puțin comune. Dar care este diferența dintre gaz metan și gaz butan?
Ușor de transportat, făcându-l disponibil pentru utilizare în zone fără servicii de gaz natural, și mai prietenos cu mediul și mai rentabil decât electricitatea, propanul ajută la alimentarea caselor, a fermelor și a afacerilor.
Citește și: Pericolul ignorat la aragazul din casă. Greșeala pe care o fac multe gospodine
Propanul este unul dintre cele mai ușoare amestecuri de gaze hidrocarburice, având trei atomi de carbon și opt atomi de hidrogen. Este în mod obișnuit ilustrat folosind ecuația chimică C3H8.
Butanul este a doua cea mai ușoară hidrocarbură, cântărind mai mult decât propanul și conținând patru atomi de carbon și zece atomi de hidrogen. Îl veți găsi în mod obișnuit listat ca C4H10.
De obicei, este amestecat în benzină sau (în cazuri mici) în propan, dar este adesea vândut ca produs finit. Gândește-te la brichetele cu butan.
Metanul este o hidrocarbură simplă, conținând doar un atom de carbon și patru atomi de hidrogen (CH4) și este componentul principal al gazului natural.
Citește și: Fructul care curăță grăsimea și arsura de pe aragaz. Nu o să mai folosești altceva
Este un gaz cu efect de seră găsit în cantități mici în atmosfera Pământului. De obicei, este consumat ca și combustibil în procesul de rafinare, dar este folosit și pentru încălzirea caselor, alimentarea cuptorului și a boilerelor și altele.
Atât metanul, cât și butanul sunt gaze inodore la temperatura camerei. Butanul poate fi ușor lichefiat, de aceea este vândut ca și combustibil pentru camping și gătit. Este amestecat cu propan și alte hidrocarburi pentru a forma GPL-ul, care este utilizat comercial în scopuri de încălzire și gătit.
Vezi și: Topul țărilor dependente de gazul din Rusia. Ce loc ocupă România, de fapt
Metanul este dificil de transportat și este transportat prin conducte.
Butanul reacționează cu oxigenul pentru a forma dioxid de carbon și vapori de apă. În condiții de oxigen limitat, butanul poate forma monoxid de carbon.
Reacționează cu clorul pentru a forma clorobutan și alte derivate. Metanul suferă o combustie pentru a produce formaldehidă, monoxid de carbon și în final dioxid de carbon și vapori de apă. Procesul este cunoscut sub numele de piroliză.
Spre deosebire de metan, care este un gaz persistent în condiții normale de presiune și temperatură, butanul se transformă în lichid când este comprimat.
Această proprietate se atribuie legăturilor slabe ale atomului de carbon central. În momentul în care acest gaz lichefiat intră în contact cu aerul, reacționează cu sursa de aprindere și devine inflamabil.
Butanul este folosit în deodorante, brichete pentru țigări, cilindri de gaz pentru gătit și încălzire, propulsant în spray-uri aerosol și refrigeranți, etc.
Metanul, cunoscut și sub numele de gaz de baltă, este folosit pentru alimentarea centralelor electrice de generare, automobile etc.
Vezi și: Pericolul din pereții reabilitați termic. Toți românii de la bloc trebuie să știe la ce se expun
Metanul este găsit în zonele mlăștinoase și în oceane, în atmosferă, în sursele umane precum arderea combustibilului, creșterea animalelor, fermentarea materiei organice etc.
Butanul poate fi obținut ca un produs secundar în timpul extracției petrolului brut și este un component al gazului natural.