22 feb. 2024 | 16:05

Care este diferența dintre depășire și devansare. Ce trebuie să știi dacă te afli pe autostradă

Stiri social
Care este diferența dintre depășire și devansare. Ce trebuie să știi dacă te afli pe autostradă
Ce trebuie să știe șoferii

Conducătorii auto trebuie să știe care este diferența dintre depășire și devansare, iar cei care nu știu acest aspect se pot alege cu amenzi usturătoare. Deși ambele manevre sunt legale, ele pot fi efectuate doar în anumite condiții. Iată ce trebuie să știe șoferii atunci când circulă pe autostradă. Depășirea și devansarea sunt două manevre distincte, reglementate de Codul Rutier, iar confundarea lor poate avea consecințe neplăcute pentru șoferi.

Ce este manevra de depășire 

Depășirea este definită clar de lege ca fiind „manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație, prin schimbarea direcției de mers și ieșirea de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial” conform Art. 45, alin. (1) din legea 195/2002.

Vezi și: Care este diferenţa dintre depăşire şi devansare. Puţini şoferi ştiu cu adevărat ce înseamnă cele două manevre

Pentru a efectua o depășire în siguranță, șoferul trebuie să se asigure că vehiculul depășit nu a inițiat o manevră similară și să păstreze o distanță laterală suficientă. 

Totodată, depășirea trebuie efectuată doar pe partea stângă a vehiculului depășit, exceptând cazurile specifice, cum ar fi depășirea tramvaiului sau a unui vehicul care semnalizează intenția și s-a încadrat corespunzător pentru părăsirea sensului de mers spre stânga.

Manevra de depășire trebuie efectuată numai în zonele unde marcajele și indicatoarele rutiere permit acest lucru și niciodată încălcând liniile continue de pe carosabil.

Depășirea poate fi efectuată numai dacă marcajul alb care desparte benzile între ele este întrerupt. Astfel, depășirea nu trebuie efectuată încălcând liniile continue de pe carosabil, iar conducătorii auto sunt obligați să respecte regulile și să semnalizeze intenția de depășire.

Pe de altă parte, devansarea nu este considerată depășire conform legislației rutiere din România. Potrivit Art. 45, alin. (4) din Codul Rutier, nu constituie depășire situația în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în același sens de circulație.

Vezi și: De ce vitezometru arată peste 200 km/h deși legea nu îți permite să depășești 130km/h

Practic, devansarea înseamnă trecerea pe lângă un vehicul care circulă mai lent și se poate realiza numai pe drumurile prevăzute cu cel puțin două benzi de circulație pe sens.

Care este diferența dintre depășire și devansare

Diferența crucială între devansare și depășire constă în modul în care se efectuează manevra. Pentru a efectua o depășire, este necesar să se pătrundă pe sensul opus de circulație sau să se schimbe banda înainte de a trece în fața celui depășit, în timp ce pentru devansare este suficient să menții banda de circulație.

În plus, depășirea se poate face pe partea stângă a vehiculului depășit, în timp ce devansarea se realizează pe aceeași bandă de circulație.

Vezi și: Legea pe care nu o știu mulți șoferi. Ai voie să depășești prin dreapta pe drumurile din România?

Depășirea prin dreapta este permisă doar în anumite situații, stabilite de Codul Rutier:

La depășirea tramvaielor, care se face, de regulă, prin dreapta;

Pe banda 2, 3, 4, etc., în cazul drumurilor și autostrăzilor prevăzute cu cel puțin două benzi pe sens;

Pe banda din mijloc, în cazul drumurilor cu o bandă dedicată depășirii pentru vehiculele din ambele sensuri.

Este esențial ca șoferii să cunoască și să respecte diferențele între depășire și devansare pentru a evita amenzi și accidente. Depășirea și devansarea sunt două manevre distincte, reglementate de Codul Rutier, iar confundarea lor poate avea consecințe grave în trafic.

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Traian, cuceritorul Daciei. Cenușa lui a fost împrăștiată într-un loc important pentru români
Click.ro
Județul cu cea mai scumpă apă potabilă din România: metrul cub costă peste 10 lei, fără TVA. Unde e cel mai mic preț
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Ororile la care a fost supusă Monica Gabor la 16 ani, când a ajuns pe mâna interlopilor. Ce s-a întâmplat cu cel care a vândut-o pentru 1.000 de dolari
Unica.ro
E jale! Explodează facturile la gaze și electricitate. Ce ne așteaptă din aprilie
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
UE ne va da ordin. Victorie istorică pentru Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar de avocata sa
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
SE SCHIMBĂ TOT în legea pensiilor! ANUNȚ OFICIAL
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 9 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro