Se apropie sărbătorile de iarnă și, odată cu ele, și tăierea porcului. Acest tip de carne este vedeta iernii, nelipsită de pe masa de Crăciun și cea pentru evenimentele următoare. Printre cele mai întâlnite preparate sunt caltaboșul și chișca, pe care mulți le confundă. Nu sunt unul și același preparat, ci există un element care le deosebește.
Caltaboșul este un tip de mâncare tradițional-românească, specifică anumitor regiuni ale țării. Este o mâncare preparată din carne, în special carne de porc, amestecată cu organele animalelor și condimente, compoziție umplută apoi în intestine.
Majoritatea oamenilor de la țară folosesc intestinele de la porcul pe care îl taie special pentru Crăciun și spun că preparatul iese mult mai bine dacă acestea sunt proaspete. În Oltenia, caltaboșul este numit și maț, dar compoziția este la fel ca în alte zone.
Organele de porc, urechile, coada și carnea se toacă la mașină, după care se amestecă cu condimente precum usturoi, cimbru, boia și piper, pentru a obține o compoziție gustoasă. Această compoziție este apoi împinsă în intestinele animalelor, care servesc ca un înveliș natural pentru caltaboș.
După aceasta, intestinele umplute sunt legate în porțiuni mai mici și se pun la fiert. În zonele de munte, în special, caltaboșul este pus și la afumat, pe motiv că așa ar rezista mai mult. La căldură, caltaboșii fierți se înmoaie prea rău, iar odată congelați, își pierd din aromă.
De Crăciun există o mulțime de preparate tradiționale fiecărei zone. Sunt tot felul de rețete pe care le putem încerca dacă vrem să avem masa plină de bunătăți de sărbători, dar unele dintre ele seamănă foarte bine și pot fi confundate.
Află și: Secretul caltaboșului ardelenesc. Cât trebuie să lași carnea la fiert, de fapt
Dintre acestea fac parte caltaboșul și chișca. Sunt două preparate diferite, dar totuși asemănătoare, pe care multe gospodine nu le pot deosebi și, de cele mai multe ori, pregătesc unul în locul celuilalt.
Mai sus am explicat ce reprezintă caltaboșul și de ce ingrediente ai nevoie pentru a-l prepara, iar acum dezvăluim și detaliul care diferențiază chișca de acesta. Este, în primul rând, un preparat moldovenesc, ce se face tot cu carne de porc, organe, coadă, urechi și alte părți ale acestui animal.
Spre deosebire de caltaboș, în chișcă se mai pune și orez în cantități considerabile, precum și foarte multă ceapă. La caltaboș, ceapa este opțională, dar orezul lipsește complet, ceea ce face chișca să aibă cu totul alt gust și altă textură. În plus, aceasta se și prăjește la final, exact ca un cârnat.
Pentru a prepara cea mai bună chișcă moldovenească, exact cum o făceau străbunii noștri, ai nevoie de:
Mațele trebuie spălate temeinic în apă călduță pentru a elimina toată sarea, apoi înmuiate în apă rece, adăugând o crenguță de cimbru și lăsate la răcit timp de câteva ore. Mațele se lasă să se scurgă bine de apă, apoi se umplu pe jumătate cu amestecul de carne. Fiecare maț este apoi umplut cu apă și strâns la capete.
Te-ar putea interesa și: Rețetă caltaboși molvodenești. Ce ingrediente îl fac special și unic în România
În vederea fierberii, se adaugă apă într-o oală mare, se introduc cele 4 bucăți de chișcă și se lasă să fiarbă la foc mic. Când acestea încep să plutească și se observă mici bule la suprafață, se înțeapă ușor cu un ac pentru a elibera eventualele bule de aer. Procesul de fierbere durează aproximativ 30 de minute la foc mic, după care chișca este scoasă și lăsată să se răcească puțin.
De acum încolo, chișca poate fi gătită la alegere, fie prăjită în tigaie, fie coaptă în tavă la cuptor, în funcție de preferințele fiecăruia. Indiciile că este gata includ aspectul dorit, respectiv când s-a rumenit uniform pe toate părțile.
În timpul manevrării bucăților de chișcă, trebuie să fiți precauți, deoarece există riscul de a plesni, având în vedere că membrana se subțiază și devine fragilă după procesul de fierbere. Chișca moldovenească cu orez va ieși perfectă dacă urmați cu atenție această rețetă simplă.