Caltaboșii sunt niște cărnați preparați de regulă la tăierea porcului, din măruntaiele acestuia fierte și tocate. Compoziția lor diferă de la o zonă la alta, putând să conțină orez și bucățele de slănină. Una dintre rețetele speciale și des preparate de români este cea venită din Moldova.
Caltaboșul este o specialitate tradițională din carne de porc. Prepararea alimentului diferă de la o regiune la alta. Mai jos este rețeta de caltaboși specifică zonei Moldovei, oferită de maestrul gastronom Nicolae Curelea, potrivit Adevărul.
Ingrediente
Zeama de fiert caltaboșul
Mod de preparare
Curăță și spală mațul de porc, apoi ține-l câteva ore în apă rece cu oțet, sare și felii de ceapă. Scurge-l bine și după aceea umple-l. Toacă măricel carnea de porc, apoi treci la legume. Curăță și spală ceapa, apoi toac-o mărunt și las-o la călit în untură. Între timp, alege orezul, spală-l și scurge-l bine. Acum, nu-ți rămâne decât să amesteci toate ingredientele într-un bol încăpător: carnea, ceapa călită, orezul, stafidele, piperul, sarea și coriandrul. Umple mațul de porc cu ele, fără să se îndese, leagă-l la capete, înțeapă-l din loc în loc și pune-l la fiert în zeama cu ingredientele enumerate mai sus, la foc mic, timp de 60-70 de minute.
Limba română a moștenit din latină cuvântul ”cîrnaț” – ”carnacius”, mai apoi refăcut ”cârnat”, pentru a marca opoziția dintre singular și plural, iar definiția acestuia „produs alimentar preparat din carne tocată și condimente, introduse în intestine de porc, de oaie”. Cu variantele ”gâlbaș”, ”ghilbaș”, ”caltaboș”, având etimologie multiplă, rus. ”kolbasa”, bulg. ”kolbasa”, sau din mahiară ”kolbasz”, denumirea preparatului cunoaște o largă răspândire prin pătrunderea, aproape concertată, în toate ariile dacoromânei. Curând, ”calbaș” se impune ca mezel preparat din organe de porc cu adaos de mei, păsat, orez etc., în funcție de zonă, și datorită faptului că ”maț” era afectat de omonimie, scrie diacronia.ro.