În această perioadă din an gospodinele pregătesc tot felul de bunătăți și încearcă să pregătească cât mai multe mâncăruri, care mai de care, mai apetisante. Obiceliul românesc este ca de Crăciun să avem masa plină cu de toate.
Multe din produsele de Crăciun sunt făcute cu anumite componente, printre care și bicarbonatul și praful de copt. Acestea sunt cele mai ieftine și răspândite substanțe care ajută la dospirea aluaturilor. Gospodinele le folosesc la prăjituri, la pâine, la cozonaci. Dar se știe exact care este principala diferență dintre ele? În rândurile ce urmează încercăm să aflăm împreună care sunt diferențele dintre cele două substanțe des folosite în bucătărie.
Bicarbonatul, cunoscut sub numele real de bicarbonat de sodiu, se folosește pentru foarte multe rețete, mai ales în remediile naturiste. Se activează în momentul în care este amestecat cu ingrediente acide naturale precum lapte, unt, lămâie sau oțet. În afară de uzul în gătit, bicarbonatul de sodiu este foarte bun și la curățatul cuptorului, indiferent de câtă grăsime se găsește în el, la bateriile de la baie pe care le face ca noi, iar faianța va străluci, mai ales dacă adaugi și puțină zeamă de lămâie. În aluat face la fel de multe minuni.
Praful de copt un amestec de bicarbonat de sodiu și cream of tartar, având o acțiune mai lentă decât cea a bicarbonatului. Praful de copt conține, în afară de bicarbonat, amidon, astfel, praful de copt nu are nevoie de un acid ca să reacționeze. De aceea, el se amestecă de obicei cu făina și este folosit la dulciurile cu aluat pufos sau la fursecuri.
În cazul bicarbonatului gospodina trebuie să se miște repede, deoarece reacția bicarbonatului este rapidă, durează puțin, astfel că imediat ce modelezi aluatul trebuie să întinzi foile și să le coci, iar praful de copt reacționează de două ori, prima dată în contact cu ingredientele lichide și, a doua oară, la căldură. De aceea, prăjiturile care se fac cu acest agent de creștere se pun în cuptorul încălzit în prealabil.