Parcă sărbătorile sunt incomplete fără tradiționalul cozonac pregătit după rețeta mamei tale, nu-i așa? În această perioadă din an, este foarte probabil te simți puțin intimidată de timpul care se scurge foarte repede, de cumpărăturile și pregătirile necesare în prag de sărbătoare, dar și de preparatele tradiționale pe care încă le mai ai de pregătit.
Având în vedere cât de agitată ești pentru a fi gata la timp cu toate, s-ar putea să fii tentată să sari peste orele petrecute frământând cozonacul, așteptând aluatul să crească și coacerea acestuia. Ar fi mai simplu să cumperi cozonaci pufoși și arătoși direct de la o patiserie sau un de la un supermarket. Și totuși, nimic nu se compară cu gustul cozonacului pregătit cu dragoste și trudă în casă!
Dacă și tu simți la fel, anul acesta îți venim în ajutor cu o rețetă cozonac puțin ieșită din comun, dar care vei vedea că se pliază perfect pe nevoile tale și care te va ajuta să ieși cu brio din cursa contra cronometru la care te supune, inevitabil, perioada sărbătorilor. Încântă-i pe cei dragi cu un cozonac fără frământare delicios, făcut după rețeta noastră extrem de ușoară!
Cu siguranță până acum ai testat și validat multiple rețete de cozonaci care inevitabil implicau și frământare, fie luate de la mama, bunica sau prieteni, fie citite pe blog-urile de specialitate de pe Internet.
Cu toate acestea, îți prezentăm o rețetă cozonac de casă extrem de practică, pentru care nu ai nevoie decât de curiozitate și deschidere de a o încerca. Rezultatul este unul garantat, fiindcă această rețetă de cozonac fără frământare nu necesită prea multă implicare din partea ta. La final, vei obține un cozonac pufos de casă, cu care te poți mândri în fața prietenilor și familiei.
– 500 g făină pentru Cozonac 000 Raftul Bunicii
– 300 ml lapte călduț
– 150 g zahăr
– 100 ml unt topit
– 10 g drojdie uscată
– 3 gălbenușuri de ou
– 3 albușuri de ou bătute spumă
– 1 linguriță coajă de lămâie rasă
– 40 ml esență de rom
– 1 linguriță de sare
– 50 g cacao pudră
– 100 g fructe deshidratate (vișine, cireșe, stafide)
– 2 linguri zahăr tos pentru ornare
Începe prin a dizolva drojdia uscată în laptele călduț, timp de 5-10 minute. Ia apoi un bol încăpător și amestecă zahărul împreună cu cele 3 gălbenușuri, dar și coaja de lămâie rasă, untul topit și sarea. La această compoziție, incorporează laptele cu drojdia dizolvată și făina Raftul bunicii cernută. Amestecă bine ingredientele, până când vei obține un aluat omogen.
Acum, acoperă aluatul cu o folie alimentară sau un prosop de bucătărie, iar timp de 1 oră, lasă-l să se odihnească într-un loc călduț din casă. De îndată ce observi că volumul aluatului s-a dublat, este momentul potrivit pentru a-l pune la dospit pentru încă 12 ore în frigider.
Continuă cu pregătirea umpluturii pentru cozonac. Începe prin a bate cele 3 albușuri de ou până când vei obține din ele o spumă delicată, dar fermă. Peste această spumă, adaugă zahărul pudră cu praful de cacao, dar și esența de rom și fructele confiate.
După ce aluatul s-a odihnit circa 12 ore în frigider, timp în care glutenul din făina Raftul bunicii s-a activat și a ajutat aluatul să crească frumos, a venit momentul să-l împarți acum în două părți egale și să întinzi fiecare bucată de aluat bine-bine, până când obții o foaie de 1 cm grosime.
Umplutura preparată adineaori se toarnă peste aceste foi de aluat, cu grijă însă – lasă circa 1-2 cm liberi pe margine. Poți unge această margine cu gălbenuș de ou. Începe să rulezi aluatul astfel încât să cuprinzi în interiorul său cât mai bine umplutura.
După ce ai rulat ambele aluaturi, împletește-le ca pe o funie, iar cozonacul obținut pune-l apoi într-o tavă de copt de 12/25/10 cm, tapetată cu hârtie de copt și unsă cu puțin ulei. Pe deasupra, unge cozonacul cu puțin gălbenuș de ou pentru a-i da un aspect mai frumos. Apoi, presară cele 2 linguri de zahăr pentru a obține o textură mai crocantă a acestuia.
Dă tava la cuptor pentru circa 30-40 de minute, la temperatura de 160 grade Celsius. Când cozonacul este frumos rumenit, îl poți scoate din cuptor. Este important să-l lași să se răcească bine înainte de a-l tăia.