Indiferent că vorbim despre torturi, prăjituri, gemuri, budinci sau plăcinte, un lucru este cert: cetățenii țării noastre adoră dulciurile, în orice formă ar veni acestea. Care este, totuși, desertul favorit al românilor gurmanzi.
De cele mai multe ori, după o masă copioasă, te gândești că nu mai poți mânca absolut nimic. Cu toate acestea, pofticioșii întotdeauna vor găsi puțin loc în stomac pentru a savura un desert dulce și gustos.
Fie că vorbim de o felie de tort, o prăjitură cu multă ciocolată, înghețată sau ceva mai ușor, precum fursecuri, bomboane sau jeleuri, gurmanzii nu se pot sătura de preparate dulci, menite să le creeze o stare de bine și să elibereze serotonina în organism.
Potrivit studiilor de piață, desertul preferat al românilor ar fi celebra plăcintă cu mere, ce reprezintă gustul inconfundabil al copilăriei. 15.4% dintre români ar mânca-o la orice oră din zi sau noapte, alături de alte prăjituri, clătite sau gogoși, notează cei de la retail.ro.
În materie de alimente și preparate sărate, cele nelipsite din preferințele românilor sunt conservele pregătite în casă, precum castraveți murați, zacuscă și gogoșari murați.
Dacă punem la socoteală conservele dulci, pe primele locuri se află gemurile, într-un procent de 38.4%, dulceața, favorita a 32% dintre gurmanzii din România și magiunul de prune, pe care-l preferă 13.4% dintre români.
Citește și Care sunt dulciurile româneşti, de fapt. Adevărul despre cozonac, plăcinta cu mere şi papanaşi
Papanașii, cozonacii, coliva și mucenicii sunt deserturile favorite ale urmașilor lui Decebal, pe lângă vestita prăjitură cu mere.
În funcție de gustul fiecăruia, cozonacii se pot umple cu rahat turcesc, stafide, nucă sau cacao. Sunt absolut delicioși. Pe același principiu se prepară și pasca, un cheesecake tradițional românesc, care tronează pe masa sărbătorilor pascale.
Pe lângă faimoasa plăcintă cu mere, preferata tuturor românilor, coliva este o altă regină a deserturilor românești. Deși se prepară, de obicei, cu ocazia unor evenimente neplăcute, coliva este dulce și gustoasă, fiind un preparat pe bază de grâu și nuci.
Un alt desert tradițional autohton preferat de români îl reprezintă mucenicii. Aceștia se prepară în două moduri, după rețeta oltenească, din aluat nedospit, fierți și cu scorțișoară, sau după rețeta moldovenească, din aluat dospit, crescut, unși cu miere și nucă.
Citește și Când este indicat să mănânci dulce, de fapt. Mihaela Bilic, sfat vital: ‘Îngrașă mai puțin’