Majoritatea oamenilor adoră să aibă cel puțin două gustări dulci de-a lungul zilei. Din păcate, mulți dintre ei nu știu care este momentul potrivit pentru a mânca produse cu zahăr. Mihaela Bilic vine cu sfaturi pentru toți românii, dar mai ales pentru doamnele care poftesc des la dulce și vor să nu își schimbe măsurile prea curând. Iată detaliile de mare ajutor oferite de celebrul nutriționist!
Mulți oameni adoră dulciurile și consumă produse cu zahăr de cel puțin o dată pe zi. Din păcate, doamnele sunt cele mai îngrijorate în acest sens pentru că au des pofte în anumite perioade, lucru care le face să își schimbe măsurile perfecte.
Nimeni nu poate refuza o porție delicioasă de tort sau câteva bucățele de ciocolată ori o prăjitură bine însiropată. Specialiștii spun că nici nu trebuie să faci acest efort, ci doar este nevoie de o oră potrivită pentru asemenea bunătăți. Mihaela Bilic vine cu sfaturi despre acest lucru tocmai ca doamnele și domnișoarele să mănânce în liniște desertul.
Concret, nutriționistul a recomandat ca dulciurile să fie mâncare abia la finalul mesei, niciodată pe stomacul gol. După ce ai terminat prânzul, este potrivit să mănânci ce produs dorești cu zahăr pentru că acesta se amestecă cu restul alimentelor și viteza cu care trece în sânge este mai mică.
„Poftă de ceva dulce. De preferat să nu fie pe burta goală! Desertul mâncat la sfârșitul mesei, după alte feluri de mâncare, îngrașă mai puțin decât dacă e consumat ca o gustare de sine stătătoare.
Când e vorba de făinoase și dulciuri nu doar numărul de calorii contează, ci și viteza cu care glucoza/ carbohidrații trec în sânge. Este așa numitul indice glicemic, care măsoară creșterea glicemie în sânge după o masă cu glucide. Și cu cât creșterea este mai mare și mai bruscă, cu atât produsul respectiv îngrașă mai tare’..
Zahărul dintr-un desert, de exemplu, se absoarbe mai rapid și mai mult dacă stomacul este gol. Când prăjitura este mâncată la sfârșitul mesei, zahărul se amestecă cu restul alimentelor și viteza cu care trece în sânge este mai mică.
Nu este recomandat să consumăm dulciuri în afara meselor, sub formă de gustare, tocmai pentru că produc o descărcare bruscă de insulină, hormonul care transformă rapid caloriile din zahăr în grăsime de rezervă”, explică dr. Mihaela Bilic pe pagina sa personală de Facebook.