Cascada Vălul Miresei i-a făcut pe mulți români din alte zone ale teritoriului să bată drumul până la Cluj și a adunat de-a lungul anilor turiști din mai multe colțuri ale lumii. Care este povestea din spatele peisajului spectaculos? Legenda locurilor este tulburătoare.
Cum orice lucru spectaculos are în spate o poveste la care puțini s-ar fi gândit, așa este și în cazul cascadei din Cluj. Românii care au văzut-o cu ochii lor au fost cuprinși de energia și simplitatea locului, iar majoritatea turiștilor străini au rămas surprinși de anumite detalii.
Cu toate astea, legenda din spatele ei întrece frumusețea acesteia. Cascada Vălul Miresei este cunoscută și sub denumirea de Răchitele și este situată în localitatea cu același nume, din comuna Mărgău, județul Cluj.
Cascada se regăsește în mijlocul naturii și e o reală oază de liniște și relaxare. Mulți oameni bat drum lung până la ea pentru a se regăsi sau pentru a-și aduna puțin gândurile. Este cu atât mai spectaculoasă de privit dacă știi în prealabil și povestea.
Căderea de apă are peste 30 de metri, iar pe timp de iarnă oferă localnicilor scene de basm. Vălul Miresei conține două trepte abrupte în mijlocul sălbăticiei. Se află la o altitudine de 1.000 de metri și ambele trepte totalizează o diferență de nivel de aproximativ 30 de metri.
La baza primei trepte de sus există o scobitură adâncă ce are un diametru de 10 metri care asigură dispersia apei și seamănă cu un voal. Legenda locului spune că în vremuri apuse o mireasă a căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat de stânzi.
Nuntașii s-au oprit șocați în zona cu pricina și au început să plângă zile la rând până când s-a format cascada. Accesul auto spre locul cu pricina se face cu mașina – 68 de km de la Cluj și 6 km de la Răchitele. Drumul este asfaltat până la 1 km depărtare de bijuteria naturii care încântă privirile tuturor indiferent de anotimp.
România cuprinde locuri superbe, iar multe dintre ele ascud povești care pe unii i-au înspăimântat. Cu toate astea, toate acestea trebuie bifate de români și nu numai măcar o dată în viață.
Cetatea din Ardud
Conacul Bellu
Focurile vii de la Andreiașu
Biserica Fortificată de la Cisnădioara
Satul Geamăna
Mânăstirea Frăsinei
Castelul Iulia Hașdeu
Mănăstirea Cârța
Pădurea Hoia-Baciu
Conacul Zarifopol
Șinca Veche
Peştera Tăuşoare
Mănăstirea Chiajna
Vârful Gugu
Mănăstirea Corbii de Piatră