14 aug. 2023 | 10:23

Care este cel mai sănătos ceai. Dr. Vlad Ciurea: ”Se bea după fiecare masă”

Sănătate
Care este cel mai sănătos ceai. Dr. Vlad Ciurea: ”Se bea după fiecare masă
Conform unor studii, aproximativ 86% din populațiile globului beau cel mai sănătos ceai!

Știim cât de importante sunt ceaiurile pentru organismul nostru? Numeroase studii au arătat că o varietate de ceaiuri pot stimula sistemul imunitar, pot lupta împotriva inflamațiilor și chiar pot preveni cancerul și bolile de inimă. Unele recomandpri, precum cele făcute de Dr. Vlad Ciurea, ne prezintă care este cel mai sănătos ceai. Citește și vezi detaliile.

Cât de importante sunt ceaiurile pentru organismul nostru

Conform specialiștilor, în timp ce unele ceaiuri oferă mai multe avantaje pentru sănătate decât altele, există o mulțime de dovezi că consumul regulat de ceai poate avea un impact de durată asupra stării tale de bine.

Ceaiul este o băutură comună în întreaga lume. Este o băutură hidratantă cu o gamă de tipuri și arome diferite, și este o băutură importantă în multe culturi diferite.

Vezi și: Ceaiul magic pentru inima oricărui român. Ce boli periculoase ține la distanță, de fapt

Neavând calorii, ceaiul este o completare excelentă la o dietă hipocalorică. Nivelul de cofeină din ceai variază în funcție de tipul pe care îl bem, dar, în general, ceaiul are mult mai puțină cofeină decât cafeaua.

O ceașcă de 200 de ml. de cafea neagră conține 96 miligrame de cofeină. Aceeași cantitate de ceai negru preparat conține 47 mg, iar ceaiul verde conține doar 28 mg. Cele mai populare ceaiuri din plante, cum ar fi ghimbirul sau menta, nu conțin cofeină.

Ceaiul, asociat cu un risc mai mic de multe afecțiuni

Ceaiul este, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de multe afecțiuni, inclusiv probleme cognitive, boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și multe altele.

Dar este posibil ca în ceai să existe multe alte substanțe nutritive și minerale de care nu suntem conștient, care contribuie la diferite aspecte ale sănătății. Iată ce trebuie să știm:

Iată informațiile nutriționale pentru o ceașcă de ceai preparat cu apă de la robinet:

  • Calorii: 2
  • Grăsimi: 0g
  • Colesterol: 0mg
  • Sodiu: 7mg
  • Total carbohidrați: 1g
  • Zaharuri: 0g
  • Proteine: 0g

 

Nutrienții și mineralele importante care se găsesc în multe ceaiuri includ următoarele:

  • Flavonoide
  • Catechine
  • Polifenoli
  • Potasiu
  • Fosfor
  • Magneziu
  • Cupru
  • Zinc
  • Calciu
  • Fluorură

 

Cu toate acestea, este important de reținut că multe dintre aceste minerale se găsesc doar în cantități infime.

Procesul de deshidratare și fierbere implicat în fabricarea ceaiului și a frunzelor de ceai elimină mulți nutrienți disponibili.

În acest context, Dr. Vlad Ciurea ne spune care este cel mai sănătos ceai, accentuând faptul că ”Se bea după fiecare masă„.

Dr. Vlad Ciurea ne spune care este cel mai sănătos ceai

Așa cum menționam la început, prin această multitudine de ceaiuri se regăsește și cel mai sănătos ceai, în opinia Dr. Vlad Ciurea acesta fiind ceaiul verde.

Este firească întrebarea ”de ce estel ce mai sănătos ceai?”, iar răspunsul este următorul.

Conform unor studii, aproximativ 86% din populațiile globului beau ceai verde. iar motivul pentru care este cel mai sănătos ceai, se datorează nivelului ridicat de nutrienți și antioxidanți care combat bolile și mențin funcționarea organelor la un nivel optim.

În plus, este plin de substanțe organice și anorganice care joacă roluri vitale în reducerea grăsimilor și a greutății, în stimularea funcției cerebrale și în reducerea riscurilor de afecțiuni precum cancerul și bolile cardiovasculare.

Un alt argument la această întrebare este și explicația dată de Dr. Vlad Ciurea:

”Ceaiul verde este bun pentru Alzheimer. Este un vestit profesor la Hanovra, care după orice masă bea ceai verde.

Și l-am întrebat ”De unde, domnule profesor?” și mi-a spus ”Nu de acum, eu sunt zoroastru” și îi spun ”Ce, zoroastru?”. Și în religia noastră spune așa ceva.

De ce spune asta? Tot ancestral. S-a acumulat în Persia această gândire, această religie și spune acest lucru. În religie spune că trebuie să bei ceaiuri care îți curăță organismul și îți fac creierul limpede”, a adăugat neurochirurgul Vlad Ciurea, conform Antena 3 CNN.

Ce este ceaiul verde?

Ceaiul verde este o băutură obținută din planta Camellia sinensis, originară din China și Asia de Sud-Est.

Este un arbust înflorit care este practic sursa principală a tuturor celorlalte tipuri de ceai, cum ar fi ceaiul oolong, alb, galben și negru.

Cu toate acestea, la producerea ceaiului verde, se folosește un proces diferit de ofilire, care generează un gust și o aromă de iarbă.

În plus, acesta păstrează antioxidanții și compușii organici volatili intacți și în cantități mult mai mari. De asemenea, procedura previne oxidarea ceaiului verde, spre deosebire de cea a ceaiului negru.

Ceaiul verde a fost întotdeauna o băutură populară în China, Coreea și Japonia. De fapt, acesta a fost încorporat în cultura lor, iar beneficiile sale au contribuit de mult timp la durata de viață și sănătatea uimitoare a poporului lor.

Cei care au profitat de avantajele acestei băuturi sănătoase au păstrat consumul său ca parte a stilului lor de viață.

Beneficii ale ceaiului verde. De asta este cel mai sănătos ceai

Indiferent de modul în care percepeți ceaiul verde în rutina zilnică, este de netăgăduit faptul că beneficiile pentru sănătate sunt incredibil de reale.

Un ceai verde te face să te simți relaxat

Ceaiul verde are aminoacidul numit L-teanină, care deține o mulțime de beneficii, cum ar fi reglarea dispoziției și reducerea stresului. Mai mult, este cunoscut și pentru că îmbunătățește somnul.

Într-un studiu clinic efectuat în 2017, rezultatele au arătat că cei care au băut ceai verde au menținut o reducere consistentă a nivelului de stres decât cei care au fost sub grupul placebo.

În acest sens, nu este surprinzător cum persoanele care se confruntă adesea cu stres și anxietate se pot simți mai relaxate atunci când consumă ceai verde.

De asemenea, prezența cofeinei îmbunătățește concentrarea. Combinați acest lucru cu L-teanina, iar nivelul de conștientizare crește efectiv.

Cel mai sănătos ceai te ajută să slăbești

Unul dintre numeroasele atracții ale ceaiului verde este rolul său în reducerea greutății. De fapt, acesta este probabil motivul pentru care ceaiul verde a devenit o modă de fitness în primul rând.

Cu toate acestea, s-a observat că doar impactul ceaiului verde asupra pierderii în greutate nu este suficient pentru a-i asigura eficacitatea.

Au existat unele neconcordanțe în ceea ce privește rezultatele, dar acestea sunt legate în principal de dependența exclusivă de ceaiul verde. Oamenii neglijează activitatea fizică și o alimentație adecvată pentru a asigura o pierdere în greutate adecvată.

Vezi și: Ceaiul care te ajută să dormi mai bine. Specialiștii au găsit soluțiile optime

Cu toate acestea, atunci când se face corect, includerea consumului de ceai verde în planul de pierdere în greutate poate susține semnificativ procesul. La urma urmei, ceaiul verde are cantități bogate de compuși care ajută la metabolizarea grăsimilor.

De exemplu, ceaiul verde este cunoscut pentru că are galat de epigalocatehină (EGCG). Acest compus are o legătură directă cu reducerea grăsimii corporale.

EGCG limitează în primul rând enzima care descompune norepinefrina, un tip de hormon de stres produs de glandele suprarenale.

Odată ce enzima este controlată, nivelul de norepinefrină crește, ceea ce ajută organismul să descompună grăsimile.

În plus, s-a observat că ceaiul verde îmbunătățește pierderea în greutate și reducerea grăsimilor în cazul persoanelor care au un stil de viață activ. În timp ce exercițiile fizice și sportul sunt deja modalități excelente de a rămâne în formă, fitness-ul este mai bine îmbunătățit dacă beți ceai verde în mod regulat.

Ceaiul verde ne îmbunătățește funcția creierului

Combinația de L-teanină, EGCG și cofeină îmbunătățește semnificativ funcția cognitivă.

Potrivit cercetărilor, influența combinată a acestor substanțe duce la reducerea stresului, la o mai bună păstrare a memoriei și la o mai bună concentrare. Cu toate acestea, atunci când sunt luate individual, se observă că impactul este ușor diminuat.

Care este cel mai sănătos ceai. Dr. Vlad Ciurea: "Se bea după fiecare masă"

Ceaiul verde ne îmbunătățește funcția creierului!

Un alt studiu a evidențiat mecanismul EGCG în îmbunătățirea funcțiilor cerebrale. Acesta a arătat că EGCG metabolizat promovează creșterea neuronilor, ceea ce sugerează că acest compus contribuie la extinderea celulelor cerebrale.

În plus, cercetătorii rămân intrigați de impactul ceaiului verde în stimularea memoriei de lucru.

Ca urmare, se efectuează studii și teste clinice în curs de desfășurare pentru a descoperi întregul potențial al ceaiului verde, în special în prevenirea și tratarea afecțiunilor neurologice degenerative, cum ar fi demența.

Reduce riscurile unor tipuri de cancer

Este posibil ca ceaiul verde să fi fost cunoscut pentru a ajuta la reducerea greutății, dar nu este nimic în comparație cu capacitatea sa de a reduce riscurile de cancer.

Proprietățile anticancerigene ale ceaiului verde au devenit o descoperire senzațională în domeniul științific. Deși este destul de așteptat, o mulțime de experți continuă să efectueze cercetări pentru a stimula aceste caracteristici.

Polifenolii naturali care se găsesc în mod obișnuit în plante sunt semnificativ de mari în ceaiul verde. Acești polifenoli sunt plini de antioxidanți puternici care modulează stresul oxidativ, căile de semnalizare și țintele moleculare.

Ca urmare, aceste activități interferează cu carcinogeneza sau formarea cancerului la diferite niveluri.

Mai mult, antioxidanții din ceaiul verde reduc probabilitatea de carcinogeneză indusă de stresul oxidativ.

Prin aceasta, ceaiul verde poate reduce riscurile pentru următoarele tipuri de cancer:

  • Cancer pulmonar
  • Cancerul de piele
  • Cancer de sân
  • Cancerul de vezică urinară
  • Cancer ovarian
  • Cancer de prostată
  • Cancer colorectal
  • Ajută la prevenirea bolilor de inimă.

 

Află și: Care este mai dăunător: ceaiul sau cafeaua? Mulți români nu știu. Răspunsul nutriționiștilor

În afară de cancere, ceaiul verde are, de asemenea, potențialul de a reduce riscurile pentru bolile cardiovasculare.

În primul rând, așa cum am menționat mai sus, are capacitatea de a metaboliza grăsimile, ceea ce poate reduce acumularea de colesterol.

Acest lucru a fost susținut de cercetări, după cum arată un studiu publicat în International Journal of Cardiology, care evaluează legătura dintre consumul de ceai verde și reducerea riscurilor de boli coronariene (CHD) în rândul grupurilor de chinezi.

În esență, studiul a prezentat faptul că cei care au consumat ceai verde și-au redus riscul de boli coronariene, evaluat prin mai mulți parametri, cum ar fi nivelurile de trigliceride și LDL.

Mai mult, dacă ați suferit un accident vascular cerebral sau un atac de cord, puteți beneficia și mai mult de pe urma consumului de ceai verde.

Potrivit unor cercetări japoneze raportate, supraviețuitorii unui accident vascular cerebral și ai unui atac de cord au aproximativ 62% și, respectiv, 53% șanse de a muri din cauza unui alt incident.

Cel mai sănătos ceai te ține departe de diabetul de tip 2

Ceaiul verde poate, de asemenea, să vă reducă riscurile de diabet de tip 2. Polifenolii care se găsesc în ceaiul verde îmbunătățesc semnificativ metabolismul.

În mod natural, proprietățile metabolice ale ceaiului verde duc la o mai bună utilizare a grăsimilor și a glucozei, ceea ce inhibă orice disfuncții în utilizarea insulinei. De asemenea, previne și obezitatea, care este asociată cu diabetul.

Mai mult, studiile au arătat că persoanele care beau ceai verde în mod regulat au o probabilitate redusă de a dezvolta diabet.

Ceaiul verde poate scădea potențial inflamația în cazul artritei

Cercetări recente sugerează potențialul ceaiului verde în inversarea progresiei artritei.

Potrivit rapoartelor, cercetătorii au descoperit că acidul galic prezent în ceaiul verde reduce inflamația, producând în același timp proteine legate de cartilajul sănătos. Aceste proteine sunt suspectate de a ajuta la repararea ligamentelor în descompunere în cazul artritei.

Vezi și: Diferențele dintre ceaiul verde, ceaiul negru și ceaiul alb. Ce să știi înainte să le consumi

O altă cercetare a explorat, de asemenea, rolul activ al EGCG în protejarea oaselor și a cartilajelor în timpul progresiilor artritei reumatoide. Mai mult, același compus restricționează mai multe molecule care induc inflamația și durerile articulare.

Aceste date au încurajat persoanele cu AR să bea aproximativ două-trei căni de ceai verde pe zi. Deși cercetările sunt încă în curs de desfășurare pentru a consolida o astfel de afirmație, este evident că probabilitatea unui rezultat promițător este inevitabilă.

Concluzia

Până în prezent, cercetările au scos la iveală o mulțime de detalii despre ceaiul verde și efectele sale asupra sănătății, demonstrând de ce este cel mai sănătos ceai.

Cu toate acestea, mai sunt încă multe de știut despre ceea ce este considerată, în general, cea mai sănătoasă băutură din lume.

Dar se poate spune cu siguranță că beneficiile pentru sănătate depășesc efectele negative. Ceaiul verde scade riscurile celor mai răspândite și cronice boli, ceea ce contribuie la reputația sa de aur.

În mod clar, aceste efecte negative apar în principal atunci când oamenii neglijează consumul recomandat de ceai verde. La fel ca și în cazul altor substanțe, consumul excesiv poate provoca daune organismului.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro