Într-o lume interconectată, dominată de tranzacții comerciale și financiare la nivel global, monedele devin piloni esențiali în cadrul economiei mondiale. Printre aceste monede, unele se evidențiază ca fiind cele mai utilizate și influente în ceea ce privește comerțul internațional, investițiile și rezervele valutare. Dar care este cea mai utilizată monedă din lume? De la dolarul SUA la euro și yuanul chinezesc, fiecare monedă are caracteristicile sale proprii în contextul actual al pieței financiare mondiale.
Pe orice listă a celor mai utilizate monede în lume, Dolarul american ar fi întotdeauna pe primul loc. De asemenea, cunoscut sub numele de greenback, este considerat cea mai puternică monedă din lume, și nu pentru că este cea mai valoroasă monedă, ci pentru că este considerată standardul pentru schimb în cele mai multe locuri și pe multe burse.
Te-ar putea interesa și: Metalul mai scump decât aurul în care am putea investi. De ce este special şi de ce a ajuns să coste aşa mult
Te-ai fi așteptat ca dolarul să fie cea mai valoroasă monedă din lume, având în vedere că este moneda oficială a Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii și un gigant al comerțului internațional.
Dar este, fără îndoială, cea mai importantă, deoarece dolarul SUA este moneda standard pentru metalele prețioase precum aurul și petrolul brut și este ținut în rezervă de cele mai multe bănci centrale și comerciale pentru comerțul și investițiile internaționale.
Nicio listă a celor mai valoroase monede din lume nu este completă fără Euro. Este pe locul doi în lista monedelor mondiale cu cel mai mare volum mediu de tranzacționare, ajungând la 1,1 trilioane de dolari. A fost introdus pe piața mondială la 1 ianuarie 1999 și a fost adoptat pentru utilizare de către 19 din cele 28 de țări ale Uniunii Europene (UE), cu multe alte țări din Europa și unele din Africa care își fixează moneda într-o formă oarecare în raport cu Euro.
Euro este moneda oficială a UE și a doua cea mai mare monedă în rezervă, reprezentând aproximativ 20% din rezervele globale după volum.
Yenul japonez este moneda oficială a Japoniei și este a treia cea mai tranzacționată monedă în lume, cu un volum mediu zilnic de 554 de miliarde de dolari.
Continuând trendul de a veni după dolarul SUA și Euro, yenul japonez vine și el pe locul trei, cu 4,9% din rezervele globale. Este important de menționat că valoarea yenului este legată de sectorul de producție și exporturi al Japoniei și este puternic influențată de știrile de la Banca Japoniei.
Un astfel de eveniment de care să fii atent este noua serie de bancnote a Japoniei programată pentru 2024. Evenimente ca acesta pot mișca piețele financiare în mod pozitiv sau negativ.
Aceasta este cea mai scumpă monedă din această listă și a patra cea mai tranzacționată monedă din lume cu un volum mediu zilnic de 422 de miliarde de dolari.
Este ținută în rezervă pentru că concurează cu alte monede de top, în ciuda faptului că este susținută în principal de economia Regatului Unit.
Te-ar putea interesa: Cel mai mare lingou de aur din lume. Cât costă în prezent și cine îl are, de fapt
Fără îndoială una dintre cele mai importante monede din lume, Lira Sterlină a rămas moneda oficială a Regatului Unit, în ciuda faptului că a făcut parte din Uniunea Europeană.
Cunoscut și sub numele de Aussie, Dolarul Australian este a cincea cea mai tranzacționată monedă în lume, reprezentând 1,8% din rezerva globală în volum și tranzacționată zilnic la un volum mediu de 223 de miliarde de dolari.
Prețurile multor mărfuri influențează semnificativ mândria AUD, deoarece Australia este un gigant exportator de cupru, cărbune și fier și un importator masiv de petrol.
Dolarul Canadian, cunoscut este o altă monedă tranzacționată popular. Se clasifică drept a șasea cea mai tranzacționată monedă în lume.
Te-ar putea interesa și: Locul cel mai bântuit de pe Pământ. Și vizitatorii au fost interziși să meargă acolo
Economia Canadei, care este în mare măsură legată de resursele naturale și mărfurile precum petrolul, influențează valoarea CAD-ului. Banca Canadei, banca centrală a țării, gestionează Dolarul Canadian și stabilește politici monetare care pot influența valoarea sa.
Peso-ul Mexican, de asemenea denumit varo, este cea mai tranzacționată monedă în America Latină și a 15-a cea mai tranzacționată monedă din lume.
Te-ar putea interesa și: Cel mai „bântuit” obiect din lume aruncă un blestem peste cei care o deschid. Ce s-ar afla în ea, de fapt
Valoarea Peso-ului este influențată de condițiile economice ale Mexicului, inclusiv legăturile sale strânse cu economia SUA și dependența sa de exporturile de petrol.