Care este cea mai bună făină pentru cozonaci, de fapt. La ce trebuie să fim atenți, nu face această greșeală

Care este cea mai bună făină pentru cozonaci, de fapt. La ce trebuie să fim atenți, nu face această greșeală
Cea mai bună făină pentru cozonaci

Cozonac (românește: [kozoˈnak]) sau Kozunak (în bulgară: козунак [kozoˈnak]) este o pâine specială dospită, tradițională pentru România, Bulgaria și Serbia. Bogat în ouă, lapte și unt, este pregătit de obicei pentru Paști în Bulgaria și pentru fiecare sărbătoare majoră (Crăciun, Paște, Revelion, Rusalii) în România și Moldova. Desertul se poate prepara în diferite moduri, folosind diverse ingrediente. Unul rămâne, însă, neschimbat: făina, care trebuie să fie de calitate superioară.

Cea mai bună făină pentru cozonaci

Cozonacul este o pâine dulce, în care laptele, drojdia, zahărul, ouăle și untul plus alte ingrediente sunt amestecate și lăsate să dospească înainte de a fi băgate în cuptor. În Bulgaria, în desert se adaugă și coajă de lămâie sau portocală în aluat, la fel ca în unele versiunile folosite de gospodinele din România. În țara noastră, în schimb, rețetele pentru umplutură diferă semnificativ între regiuni.

Aluatul este în esență asemănător în toată țara. În interior, se poate adăuga, în funcție de regiune, oricare dintre următoarele ingrediente: stafide, coajă de portocală sau lămâie, nuci, aromă de vanilie sau rom. De obicei, stilul care dictează în ceea ce privește interiorul este amestecul de nucă măcinată cu semințe de mac, pudră de cacao, esență de rom sau stafide. Coca este întinsă cu ajutorul unui făcăleț, umpltura este așezată peste, iar totul se rulează înapoi într-o formă care seamănă vag cu o roată. Umplutura formează un vârtej în produsul copt, care se adaugă caracterului pâinii.

Și, cum cei mai buni cozonaci sunt cei făcuți de tine, trebuie să cunoști și unele detalii. Cel mai important: făina. Este necesar să o alegi cu grijă. În primul rând, trebuie să te uiți după cifre și numere: 000, 480, 550, 650 – acestea indică gradul de rafinare al făinii. Cea marcată cu 000 este mai fină, albă și mai ușoară, ideală pentru cozonaci.

Făina 650 este mai puțin fină, mai închisă la culoare și cu mai mult gluten, făina 480 sau 450 este folosită în patiserie, cea de 550 este mai dură, potrivită pentru aproape orice aluat, de la prăjituri la biscuți și brioșe sau chiar pâine, iar cea de 650 are un conținut mare de gluten, ceea ce o face potrivită pentru aluaturile elastice, care stau ceva timp la dospit, cum ar fi pâinea, pizza sau focaccia.

Secretele unui cozonac pufos

„În cozonac se pun cele mai calitative produse, grăsimi cu un procent înalt, o făină de calitate, ouă doar de casă și umplutirile, care sunt diverse”, spune un brutar. Specialistul dezvăluie că este nevoie de aproximativ nouă ore pentru prepararea unui cozonac, pentru ca produsul să iasă de calitate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI