Greșelile pe care le faci când prepari aluatul de cozonac. D-asta nu îți cresc mari și pufoși

Greșelile pe care le faci când prepari aluatul de cozonac. D-asta nu îți cresc mari și pufoși
Ce trebuie sa eviti cand faci cozonac

Aluatul de cozonac trebuie să fie frământat foarte bine și toate ingredientele trebuie să fie calde atunci când sunt folosite. În afară de asta, mai sunt și alte trucuri care trebuie respectate pentru un cozonac pufos și bine crescut.

Greșelile pe care le faci când prepari aluatul de cozonac

Pentru ca cozonacul să-ți iasă perfect, trebuie să eviți să faci următoarele greșeli.

Nu cerni suficient făina

Făina trebuie să fie uscată, caldă și să se cearnă 2-3 zile la rând, dar și să fie ținută la căldură înainte de a fi frământată.

Ingredientele sunt reci

Ingredientele care se folosesc trebuie să fie la temperatura camerei, iaar aluatul trebuie să fie cald când îl băgăm la cuptor.

Pui prea multă drojdie

Dacă se pune prea multă drojdie în aluat, cozonacul se va zdrobi și va mirosi a acru.

Nu frămânți suficient aluatul

Aluatul pentru cozonac pufos care se desface șuvițe trebuie să fie frământat de trei ori, cu pauze de 30 de minute. Prima frământare trebuie să dureze 40-50 de minute, iar următoarele 5-10 minute. După fiecare frământare, trebuie să trântești ușor aluatul într-un vas sau pe masă de 20 de ori.

Temperatura din cameră este prea mică

Aluatul frământat bine trebuie ținut la cald, altminteri, el va crește greu, procesul de dospire putând dura până la 12 ore.

Nu lași aluatul suficient timp să dospească

Aluatul se lasă la dospit, la temperatura camerei, suficient timp cât să-și mărească volumul. Asta poate să dureze de la 2-3 ore până la 10-12 ore, în funcție de cât de energic frămânți aluatul, dar și de temperatura camerei.

Prea multă grăsime sau prea mult zahăr în aluat

Dacă se exagereză cu uleiul, untul, untura din rețetă, aluatul nu va crește. În cazul zahărului: nu trebuie să pui mai mult decât scrie în rețetă.

Pui prea multă umplutură în aluat

A nu se exagera cu umplutura, pentru că aluatul va avea de suferit. Aluatul împletit cu umplutură trebuie lăsat încă 30 de minute la dospit, în tava în care se va coace, tot la temperatura camerei.

Coci cozonacul la o temperatură prea mare și prea mult timp

Cozonacul trebuie să fie copt la temperatură mică spre medie. În total, cozonacul nu trebuie să stea mai mult de 60 de minute la cuptor.

Deschizi ușa de la cuptor în timpul coacerii

Nu trebuie să deschizi ușa cuptorului în timpul coacerii, pentru că așa va scădea temperatura în interior, lucru care va afecta textura aluatului. Poftă bună!

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI