Anunţ îngrijorător făcut de Alexandru Rafila. Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a explicat că este foarte posibil ca până în decembrie să fie instituită carantină pe zone mari, inclusiv în Capitala României. Conform doctorului, numărul de cazuri noi de COVID-19 ar putea ajunge la 10.000 în 24 de ore.
Alexandru Rafila a dat o veste îngrijorătoare despre cazurile de coronavirus din ţara noastră. Medicul susţine că numărul de infectări noi va depăşi 10.000 în 24 de ore, motiv pentru care se va ajunge în situaţia carantinizării mai multor zone. Acest scenariu este valabil pentru luna decembrie.
“Procesul acesta nu s-a oprit și probabil până spre sfârșitul lunii decembrie, în lipsa altor măsuri – pentru că ne-am apropiat de o limită a măsurilor de un anumit tip, cele care sunt mai puțin restrictive – cred că numărul de cazuri la sfârșitul acestei luni va înregistra un număr cu cinci cifre, adică o să fie cel puțin 10.000 de cazuri pe zi.
La numărul acesta de cazuri, capacitatea de la terapie intensivă este, sigur, depășită, iar asta are consecință directă în ceea ce privește mortalitatea”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi24.
De asemenea, reprezentantul României la OMS a precizat că şcolile ar trebui deschise, întrucât studiile arată clar că nu copiii sunt principala cauză a transmiterii temutului virus, ci locurile aglomerate sau mijloacele de transport în comun.
“E puțin dur ceea ce spun, dar chiar sunt afectat de ceea ce spun. Mă gândesc la această variantă și nu știu cum putem să o evităm decât dacă eventual urmăm un model care văd că este aplicat în Franța, chiar și în Germania – mai degrabă poate modelul din Germania – care, paradoxal, instituie măsuri de limitare a activităților economice, sociale, dar lasă școlile deschise, un lucru pe care eu personal îl agreez. Lucrul acesta trebuie foarte serios luat în considerare „, a mai explicat prof. dr. Rafila.
Desigur, în această perioadă, întrebarea “când ne vom putea vaccina?” stă pe buzele tuturor românilor. Conform specialiştilor, abia la finalul anului vor ajunge în România primele doze pentru imunizare, însă acestea vor fi valabile doar pentru medici şi cei care lucrează în linia întâi. Rafila a explicat că vaccinarea va necesita o logistică specială, dat fiind că injecţia trebuie transportată şi păstrată în condiţii stricte.
“Chiar dacă vaccinul va fi autorizat în decembrie, de la momentul autorizării până la vaccinarea efectivă a celor care sunt în prima linie – personalul medical, pacienții cu comorbidități – este un drum care trebuie urmat și o organizare logistică care trebuie făcută. Eu aș vrea să îl rog pe dl Tătaru, decât să anunțe aceste termene, să se gândească la logistică extraordinară care trebuie pusă la punct.
Nu e posibil că medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. El trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare”, a spus Rafila.