Cât ar putea costa noul vaccin împotriva covid-19. Prețurile nu sunt exagerate

Timpul este esențial pentru a oferi un vaccin împotriva acestui virus pandemic. Compania Moderna Therapeutics se numără printre numeroasele grupuri care lucrează pentru a răspunde la această urgență globală continuă de sănătate.

Producătorul Moderna Therapeutics se pregătește deja să extindă producția la milioane

În martie primii voluntari dintr-un studiu al unui vaccin experimental COVID-19 primeau primele doze. Dezvoltatorul vaccinului, Moderna Therapeutics, se gândea deja la viitor. Testarea vaccinului va dura cel puțin un an pentru a se finaliza. Lucrarea ar putea oferi informații valoroase despre modul în care sistemul imunitar poate lupta împotriva coronavirusurilor și ar putea oferi oamenilor de știință un avans înainte dacă ar avea loc noi focare de virus.

Personalul neesențial al fabricii Moderna Therapeutics din Norwood, Mass., inclusiv președintele dr. Stephen Hoge, lucrează de acasă, așa cum recomandă oficialii din domeniul sănătății publice. Dar cei implicați în fabricarea a ceea ce poate fi primul vaccin împotriva noului coronavirus sunt gata să mărească producția dacă prima fază de testare a vaccinului arată că este sigură.

Vaccinul a încetul studiul la un grup de 45 de voluntari sănătoși, care nu au fost infectați cu SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. În acest grup, oamenii de știință caută să vadă dacă fotografiile sunt sigure. În același timp testează trei doze diferite pentru a vedea care pare să activeze cel mai puternic răspuns imun. Subiecții inițiali nu au dezvoltat efecte secundare severe sau reacții. Așa că cercetătorii au trecut la recrutaarea a altor câteva sute de voluntari mai sănătoși pentru a confirma aceste rezultate.

Pentru prima fază, Moderna Therapeutics  a expediat sute de flacoane de vaccin testat către Institutele Naționale de Sănătate (NIH). NIH supraveghează studiul în mai multe centre din SUA. Pentru următoarea, spune dr. Stephen Hoge, „va fi de câteva ori mai mare, poate de cinci ori mai mare decât prima fază. Vorbim de mii de flacoane.” Și dacă vaccinul se dovedește nu numai sigur, ci și de succes, compania se pregătește pentru o anticipată „cerere incredibilă de mărire a vaccinului foarte, foarte repede”, spune Hoge, „am început deja să lucrăm pentru a crește până la producerea milioane de doze.

Moderna scoate un vaccin ieftin

Acest lucru este posibil, în parte, prin tehnologia netradițională utilizată pentru fabricarea acestui vaccin. Moderna folosește în vaccin ARNm, o formă genetică a genomului virusului. Când este injectat în oameni, celulele îl procesează, astfel încât celulele imune să-l recunoască și să-l vizeze spre distrugere. Spre deosebire de procesele utilizate pentru fabricarea majorității vaccinurilor tradiționale, această metodă nu necesită creșterea cantităților uriașe de virus, care consumă mult timp.

vaccinul MOderna Therapeutics între 20- și 30 de dolari
Moderna Therapeutics a dezvoltat în timp record un vaccin

”Obiectivul inițial când doctorul Anthony Fauci a anunțat prima dată vaccinul, a fost să-l aducă la om în aproximativ trei luni. Am reușit să facem acest lucru în 63 de zile. Am demonstrat deja capacitatea de a ne mișca puțin mai repede decât așteptările. Avem responsabilitatea etică de a construi datele . De a arăta că vaccinul este sigur și eficient și de a face acest lucru într-un mod secvențial. Totuși, avem toate șansele pe care le avem pentru a demonstra în continuare că putem să facem asta.”, spune doctorul Hoge.

Vaccinul Moderna Therapeutics  împotriva COVID-19 a fost dezvoltat într-un timp record, deoarece se bazează pe o metodă genetică relativ nouă, care nu necesită cantități uriașe de virus. În schimb, vaccinul este ambalat cu ARNm, materialul genetic care provine din ADN și produce proteine. Moderna își încarcă vaccinul cu ARNm care codifică proteinele coronavirus corecte care apoi sunt injectate în organism. Celulele imune din ganglionii limfatici pot procesa acel ARNm și pot începe să producă proteina exact în modul potrivit pentru ca celulele imune să le recunoască și să le marcheze pentru distrugere.

După testarea cu succes al primului lot de vaccin Moderna Therapeutics anunța care va fi prețul de achiziție. Acesta va aunge, undeva, între 32 şi 37 de dolari pentru o doză de vaccin. Compania încearcă să dezvolte politici de prețuri mici pentru clienţi, în timpul pandemiei. Compania a mai informat că negociază acorduri mai largi, în cadrul cărora preţurule vor fi mai mici.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI