Mai avem mai puțin de o lună până la alegerile parlamentare 2020. O primă statistică arată cifre noi în ceea ce privește candidații la alegerile parlamentare 2020, iar suprizele de-acum încep.
Pe 6 decembrie, în plină pandemie și cu numărul de noi infectări într-o creștere vertiginoasă, vom merge să votăm candidații la alegerile parlamentare 2020. Surprizele au început să apară. Odată în numărul de candidați, dar și la partidele care și-au anunțat candidații pentru parlamentare. Conform datelor incipiente, PMP are anul acesta cei mai mulți candidați la alegerile parlamentare 2020
ExpertForum a publicat o listă incipientă, listă pe care găsim în dreptul PMP, 641 de candidați. Cu alte cuvinte PMP ocupă locul fruntaș la candidații pentru parlamentare 2020, urmați de PNL cu 640 candidați, Pro România cu 639, PSD cu 631 de candidați, USR-PLUS cu 616 candidaţi, și Alianţa pentru Uniunea Românilor cu 621 de candidaţi.
”Numărul candidaţilor a crescut de la 6.476 în 2016 la 7.136. Cea mai mare parte a acestor sunt nominalizaţi de partide precum PSD, PNL sau PMP. Numeric există o competiţie vizibilă din partea unor partide care nu au avut reprezentare parlamentară în ultimul mandat, precum AUR sau PER.”, se arată în raportul ExpertForum.
Multe din partidele care nu au avut loc parlamentar în ultima legislatură și-au aruncat candidații la alegerile parlamentare 2020, într-o luptă acerbă pentru un loc în Senat sau Camera Deputaților. Din raportul publicat de ExpertForum aflăm că bătaia peștelui se dă unde mulți se așteptau mai puțin.
Conform raportului candidații la alegerile parlamentare 2020 cei mai mulți sunt în Brăila, pentru Camera Deputaților. Pentru Senat candidații cei mai mulți sunt tot la Brăila. Cei mai puțini candidați sunt la Prahova, la Senat, și, respectiv, Buzău, pentru Camera Deputaților.
”Cea mai mare competiţie este în judeţul Brăila la Camera Deputaţilor. Sunt 19,8 candidaţi pe loc, iar cea mai mică la Buzău, cu 9 pe loc. Şi la Senat, lupta cea mai intensă se poartă în Brăila, cu 27,5 candidaţi pe un loc, cea mai slabă înregistrându-se în Prahova, 11,8 pe loc. Din totalul de candidați, femeile reprezintă 29,5%.
Cel mai mare procent de femei raportat la toți candidații partidului se regăsește la PER (36,13%), România Mare (34,42%) și PPUSL (32,46%). AUR, UMDR, Plus și Partidul Verde au cam o treime femei candidați și PMP (26,37%). PSD, PNL, Pro România și USR au fiecare aproximativ un sfert din candidații de pe listă femei.
Partidele politice care au mecanisme pentru alegerea interna a reprezentanților nu au reusit sa impună un procentaj mai mare de femei decât cele care impun candidații de la centru. USR, care a aplicat un sistem de alegeri interne, are mai puține (sau procente similare) femei pe listă decât unele dintre partidele care iau decizii centralizat.”se mai arată în raportul ExpertForum.