Când va avea loc următorul cutremur major în România, potrivit unui cunoscut cercetător rus. Unde se va resimți seismul

Când va avea loc următorul cutremur major în România, potrivit unui cunoscut cercetător rus. Unde se va resimți seismul
Când va avea loc următorul cutremur major în România, potrivit unui cunoscut cercetător rus

Un posibil cutremur major va avea loc în România, potrivit unui cunoscut cercetător rus. Când este anunțat și unde se va resimți seismul?

Când va avea loc următorul cutremur major în România?

Geologul rus Viktor Bokov, membru al Academiei de Științe a Federației Ruse, a anunțat, pe o pagină de internet, un posibil cutremur major în România. Potrivit A1.ro, seismul va avea loc pe 13 septembrie 2020, în Focșani, iar probabilitatea să se întâmple este de 82%.

Când va avea loc următorul cutremur major în România, potrivit unui cunoscut cercetător rus. Unde se va resimți seismul
Geologul Bokov a anunțat un posibil cutremur major în România

Bokov este un cercetător care folosește în mare măsură metode destul de neortodoxe pentru predicția seismelor. De exemplu, emanațiile de gaze din scoarța terestră, forma norilor sau dispunerea ceței. Geologul a mai anunțat alte cutremure de intensitate mai mică, în România, anume pe 10 martie și pe 26 august în Buzău.

Risc seismic România

Seismicitatea din țara noastră este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș – Câmpulung, Crișana, Banat, Maramureș și Dobrogea de Sud. Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi găsite în Galați, Transilvania, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, nordul Moldovei și în Câmpia Română. Statistic, cutremure cu magnitudinea 6 și peste apar în Vrancea, aproximativ la fiecare 10 ani, seisme cu magnitudinea 7 la fiecare 33 de ani, în vreme ce cutremure cu magnitudinea 7,5 sau peste la fiecare 80 de ani.

Cutremurele din 1990

Cutremurele vâncene din anul 1990 au fost 3 seisme consecutive, produse la o adâncime de 89 km și au lovit țara la data de 30/31 mai. Ele au creat pagube în RSS Moldovenească, România, Bulgaria și RSS Ucreaineană. Primul cutremur, de pe 30 mai, a avut o magnitudine de 6,9 grade pe scara Richter. În următoarele 13 ore au avut loc peste 80 de replici.

Pe data de 31 mai a avut loc al doilea cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter, iar, după 3 secunde, s-a produs și al treilea seism (6,1 Mw). 8 persoane au murit și 362 au fos rănite. Dintre acestea, 100 au fost rănite serios, iar 262 au suferit leziuni ușoare. În RSS Moldovenească, 4 oameni au murit și zeci au fost rănite, iar în nordul Bulgariei, o persoană a murit în urma unui atac de cord.