17 mai 2022 | 16:26

Când trebuie să pui sare peste cartofii prăjiți. Toate gospodinele fac această greșeală

Utile
Când trebuie să pui sare peste cartofii prăjiți. Toate gospodinele fac această greșeală
Sfaturi pentru gospodine. Cum faci cartofii prăjiți perfecți

Unul din cele mai simple preparate, dar și rapide, sunt cartofii prăjiți. Dar, deși aparent, sunt ușor de făcut, există totuși un secret anume. Cu toții suntem mai mult sau mai puțin capabili să facem cartofi prăjiți, dar suntem la fel de buni la a-i face crocanți? Sau, mai degrabă, suntem capabili să facem cartofi prăjiți crocanți la exterior și gustoși și fragezi în interior? Dacă nu știi cum să răspunzi la întrebarea sta, iată câteva sfaturi despre cum să faci cartofii prăjiți perfecți.

Sfaturi pentru gospodine. Cum faci cartofii prăjiți perfecți

Cartofii prăjiți au fost cea mai populară garnitură atât pentru adulți, cât și pentru copii, încă din timpuri imemoriale. Încă din anul 1700 belgienii făceau cartofii prăjiți în perioada de iarnă, înlocuind varianta de vară cu pește.

Abia o sută de ani mai târziu, însă, bucătarul american George Speck oferea și el alternativa rotundă. Acesta a introdus cartofii prăjiți definitiv în alimentația obișnuită.

Fie că sunt proaspeți sau congelați, este întotdeauna dificil să se găsească punctul perfect de gătire care să facă cartofii prăjiți uscați și crocanți la exterior, cu o umplutură gustoasă și moale.

Cu toate acestea, pentru un rezultat excelent, există mici trucuri care pot face toată diferența dacă vă decideți să încercați să-i preparați.

10 Sfaturi pentru a face cartofi prăjiți

1) Cumpără cartofii potriviți

Nu vă faceți griji, nu vă vom cere să faceți distincția între sutele de soiuri de cartofi care există. Dar, măcar alegeți între cartofii albi, roșii sau galbeni. Cartofii cu pulpă albă, de fapt, sunt bogați în amidon.

Aceștia sunt mai predispuși să se fărâmițeze în timpul gătitului, o caracteristică care îi face ideali pentru prepararea piureului de cartofi.

Pentru prăjire, cartofii galbeni sau cei cu coaja roșie sunt mai buni. Aceștia conțin mai puțină apă și amidon și sunt mult mai compacți, ceea ce îi va ajuta să-și păstreze forma în timpul gătitului.

2) Curăță cartofii de coajă și nu uita să îi înmuiați în apă

Amidonul este cel mai mare dușman al cartofilor crocanți. Așa că încercați să îndepărtați cât mai mult posibil înainte de a le găti.

Nu uitați, puneți cartofii în apă rece timp de cel puțin 1 oră. În acest fel putem elimina cât mai mult amidon. Veți vedea că apa devine opacă, aproape albicioasă.

3) Usucă bine cartofii înainte de a-i prăji

După ce „înmuierea” s-a terminat, nu uitați să uscați foarte bine cartofii cu o cârpă curată. Apa rămasă la suprafață ar putea face ca prăjirea lor să fie un pic „explozivă”.

4) Nu tăia cartofii prea subțiri

A face cartofii prăjiți crocanți nu înseamnă uscați sau arși, așa că nu tăiați cartofii în bastonașe prea subțiri. Pe cât posibil, toți cartofii ar trebui să aibă aceeași dimensiune.

Scopul este să obținem acel contrast de texturi fragedă și crocantă, deci cartofii trebuie să aibă o grosime de 1 cm.

5) Folosește tigaia potrivită pentru a prăji cartofii

Aveți o friteuză? Folosiți friteuza pentru că este foarte convenabil, mai ales că are un termostat, astfel încât să puteți seta temperatura corectă a uleiului.

Dacă aveți norocul de a deține una, folosiți o tigaie veche de fier, cea pe care o foloseau bunicile noastre, ca să spunem așa.

Fierul este perfect pentru a ne face cartofii crocanți și la punctul potrivit. În primul rând pentru că are proprietatea de a menține constantă temperatura uleiului și apoi pentru că ajută la procesul de caramelizare a zaharurilor prezente la suprafața cartofilor, contribuind la crearea unei cruste de neegalat.

6) Alege cu grijă uleiul de prăjit

Există multe uleiuri de prăjit pe piață, care au un punct de fum ridicat, adică încep să ardă și să producă substanțe nocive numai la temperaturi foarte ridicate, permițându-ne astfel să prăjim în siguranță.

Uleiul de măsline sau uleiul de floarea-soarelui cu conținut ridicat de acid oleic sunt excelente pentru prăjire și au un raport calitate-preț la fel de bun. Dar, ca întotdeauna, regele mesei este uleiul de măsline extravirgin.

Contrar a ceea ce mulți cred, este și regele prăjirii, deoarece are un punct de fum foarte ridicat, este sănătos și conferă alimentelor prăjite un gust complet diferit. Desigur, prețul său este mai mare, dar dacă trebuie să facem ceva, este mai bine să o facem bine.

7) Uleiul trebuie să fie la temperatura potrivită, altfel cartofii nu se fac bine

Pentru a obține cartofi prăjiți crocanți, secretul constă în scufundarea lor în uleiul preîncălzit la temperatura potrivită. Numai așa se va forma instantaneu o crustă pe suprafața lor.

Pe lângă faptul că îi va face delicioși, îi va „sigila” și îi va împiedica să se înmoaie în ulei. Temperatura potrivită pentru prăjire este mai mult sau mai puțin în jur de 180°.

Dacă nu aveți un termometru de gătit, înmuiați o scobitoare în ulei, iar dacă începe să sfârâie, este timpul să înmuiați cartofii.

8) Nu te zgârci la ulei, când vine vorba de cartofii prăjiți

Pentru a deveni plăcut crocanți, cartofii trebuie să fie complet scufundați în ulei. Așa că, dacă aveți dubii, umpleți tigaia fără să vă fie teamă să exagerați.

Pentru a vă asigura că se prăjesc uniform, un alt truc este să îi gătiți puțin câte puțin, astfel încât să nu se adune în tigaie.

9) Nu folosi niciodată capace

Nu uitați că cea mai mare greșeală pe care o puteți face atunci când prăjiți este să acoperiți tigaia cu un capac.

Acest lucru va elibera o mulțime de vapori de apă și, în loc de cartofi prăjiți crocanți, veți avea bețișoare îmbibate în ulei, ceea ce nu place nimănui.

10) Cartofii trebuie să fie întotdeauna sărați la sfârșit

Aceasta este o greșeală pe care mulți oameni o fac și nu este nimic mai rău decât să sărezi cartofii înainte de a-i prăji. Sarea va atrage toată apa de pe suprafața lor, ceea ce va face ca cartofii să se prăjească incorect.

Cartofii prăjiți ar trebui să fie sărați la sfârșitul gătitului, după ce au fost scurși și bine uscați, așezându-i pe hârtie absorbantă de bucătărie.

Concluzie

Acum că știi toate secretele pentru a-ți face cartofii prăjiți cei mai buni și mai crocanți, nu putem decât să-ți urăm o prăjire bună și, mai ales, un ulei bun de prăjit!

Parteneri
Cine ar fi omul din spatele lui Călin Georgescu de pe Tik Tok. Bărbatul ar fi plătit sume impresionante pentru influenceri
Redactia.ro
Județele din România unde Călin Georgescu a ieșit pe locul 1 la alegerile prezidențiale 2024
Click.ro
Alegeri parlamentare 2024: Listele cu toți candidați înscriși, din fiecare județ, în cursa pentru Senat și Camera Deputaților
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Frații lui Silviu Prigoană cer deschiderea cavoului. Situație fără precedent
EVZ.ro
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Spynews
Viața la bloc 2024. Termen limită pentru proprietarii de apartamente. Asociația de proprietari poate refuza
Capital.ro
DEZVĂLUIRI ȘOCANTE despre CĂLIN GEORGESCU! A RECUNOSCUT legătura cu RUȘII
Mediaflux
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Antena 1
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Shtiu.ro