Uleiul de măsline este extrem de sănătos și are proprietăți benefice asupra organismului uman. Care este trucul secret pe care toate gospodinele l-au folosit, de-a lungul anilor. Cum se alege, de fapt, uleiul de măsline potrivit și la ce anume trebuie să fii atent atunci când îl cumperi.
„Aurul lichid”, așa cum Homer numea uleiul de măsline grecesc, este unul dintre mai bune și sănătoase dressinguri din lume. În vremurile antice, grecii beau câte o linguriță de ulei de măsline pe stomacul gol, pentru a avea un tranzit intestinal bun.
Uleiul de măsline este exportat în toate părțile lumii și este considerat, de specialiștii în gastronomia mondială, drept cel mai bun și sănătos ulei din lume, deoarece reprezintă toate caracteristicile specifice solului şi climei elene, elemente care îi dau gustul unic.
Uleiul de măsline extravirgin ocupă 80% din producția uleiului din Grecia, aliment extras din măslinele verzi. Pentru a alege cele mai bune măsline, specialiștii analizează cu atenție culoarea, forma și aroma acestor mici legume în funcție de solul și condițiile de mediu și climă în care au fost plantați arborii de măslin.
Recoltarea măslinelor din care se face uleiul de măsline extravirgin are loc între lunile septembrie și decembrie. De asemenea, experții spun că timpul de la recoltare până la procesare este unul esenţial, întrucât acesta nu trebuie să depășească 16 ore. În caz contrar, măslinele încep să se oxideze.
Uleiul de măsline extras din măsline verzi are un gust ușor picant. Experții ne spun că ne putem da seama de calitatea superioară a uleiului de măsline privindu-i culoarea: la lumină artificială are o tentă verzuie, în timp ce expus la lumină naturală, uleiul de măsline trebuie să aibă o culoare galben-aurie.
În ceea ce privește uleiul de măsline extravirgin, aceasta este categoria de cea mai înaltă calitate a alimentului preferat al grecilor. Din punct de vedere organoleptic, nu prezintă defecte şi are o aromă ușor fructată.
Dacă te-ai gândit vreodată că uleiul de măsline are un iz aparte, ei bine acesta provine de la nivelul scăzut de aciditate, care nu trebuie să depăşească 0,8 %. Mai mult de atât, potrivit specialiștilor, uleiurile care au o aciditate de 0,5% sunt considerate medicament.
Acestea pot fi consumate dimineaţa, pe stomacul gol, într-o cantitate de maxim 20 ml, pentru a ajuta tranzitul intestinal. De asemenea, foarte multe femei gătesc și folosesc ulei de măsline în salate pentru a da jos câteva kilograme.