În această perioadă, când prețul energiei este în continuă creștere, este crucial să deții toate informațiile utile despre centrala ta. Te-ai întrebat vreodată când este cel mai potrivit moment pentru a-ți încălzi locuința, de fapt? În articolul de astăzi vom analiza când trebuie să dai drumul la centrală și la ce nivel este recomandat să o setezi.
Creșterea facturilor în acest sezon rece este un motiv de mare îngrijorare pentru români. Consumatorii evită să dea drumul la centrală, chiar dacă în unele regiuni ale țării temperaturile sunt deja scăzute. Totul, de teama banilor pe care vor trebui să îi scoată din buzunar.
Este prea devreme să dăm drumul la centrală? Nu există un răspuns corect la această întrebare. Răspunsul este determinat de condițiile meteo și de nevoile fiecărei familii în parte. Desigur, cei mai mulți dintre noi ne dorim să amânăm cât mai mult posibil deschiderea centralei pentru a avea facturi cât mai mici.
Există momente când este imposibil să nu dăm drumul la încălzire. Totuși, trebuie să ținem cont când este potrivit să ținem centrala pornită. De cele mai multe ori, temperaturile tind să fie foarte scăzute la prima oră a dimineții și la ultimele din zi. În funcție de nevoile fiecărui consumator, în aceste perioade este momentul să deschidem centrala termică.
Dacă lucrezi de acasă, este recomandat să ții încălzirea pornită într-o singură cameră. În acest fel, nu vei fi nevoit să plătești sume exagerate de bani. Noaptea, în schimb, centrala trebuie oprită. Același lucru este valabil și când nu suntem acasă.
Există și o altă problemă ce ar trebui lămurită, când vine vorba despre încălzire. Este vorba despre temperatura la care setăm centrala termică din apartament sau casă. Cu toții avem propriile noastre preferințe când vine vorba despre încălzire. Totuși, majoritatea oamenilor se simt confortabil când camerele prezintă între 18 și 21 de grade Celsius.
Specialiștii din domeniul energetic recomandă, de asemenea, încălzirea locuinței la o temperatură de până în 21 de grade Celsius, inclusiv în timpul iernii. Totuși, aceasta nu trebuie să fie mai mică de 18 grade Celsius.
Reprezentanții de la Organizația Mondială a Sănătății sugerează că persoanele sănătoase ar trebui să aibă în locuință o temperatură de 18 grade Celsius, pe timpul perioadei de iarnă, potrivit surselor externe.
Citește și: La ce temperatură trebuie să setezi apa caldă de la centrala termică, de fapt. Mulți români greșesc
Reducerea temperaturii cu două grade Celsius poate avea un impact semnificativ asupra facturilor la energie. Diferența de prețuri va fi, potrivit unor analize realizate de specialiști din domeniu, de peste 1.000 de lei.