Când sunt Premiile Gopo 2023? Anul aceste decernarea prestigioaselor trofee, Premiile Gopo 2023, se vor desfășura sub egida împlinirii a 100 de ani de la nașterea celui care dă numele acestui eveniment important din cinematografia românească, Ion Popescu Gopo. Conform organizatorilor, au intrat în concurs nu mai puțin de 37 de pelicule cinematografice românești, lansate în cinematografe și pe rețelele de streaming. Cât despre nominalizările din acest an, citește mai departe și vezi lista cămpletă, dar și când sunt Premiile Gopo 2023.
Anul acesta, la data de 1 mai se vor împlini 100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu Gopo, acesta fiind născut pe 1 mai 1923. Gopo este creatorul simpaticului „Omuleț”, cu care artistul primea în urmă cu 63 de ani marele premiu de la Cannes.De altfel acesta era momentul în care România primea pentru prima dată acest prestigios trofeu francez, iar despre importanța sa scria și criticul de film Magda Mihăilescu:
„A avut importanţă în primul rând pentru că în perioada aceea nu existau expuneri atât de evidente în ceea ce priveşte cinematograful românesc. Adevărul este că era foarte multă inteligenţă în felul lui Gopo de a desena şi de a gândi desenul şi filmul.
Gopo a deschis un drum, se poate spune, ne-a plasat într-o zonă puţin mai vizibilă pentru anii aceia în care nici nu se circula aşa de mult, nici nu existau atâtea posibilităţi de a scoate capul în lumea cea mare”, a spus criticul de film Magda Mihăilescu.
Marele Ion Popescu Gopo debuta cu caricaturi în 1939, la doar 16 ani, în București, orașul în care de altfel s-a și născut, ulterior luând drumul artei, absolvind Academia de Arte din București, alături deAurel Petrescu și Marin Iorda, alși pionieri ai animației românești.
După terminarea studiilor la București, pleacă la Moscova unde avea să se specializeze în cursurile de animație cinematografică. La daor 26 de ani, Ion Popescu Gopo debuta cu scurt-metrajul de animație Punguța cu doi bani, animație realizată împreună cu tatăl său și Matty Aslan, un celebru caricaturist român.
Este momentul în care, remarcat de șefii Studioului cinematografic București, începe să lucreze aici, iar din 1950 și până în 1957, Ion Popescu Gopo crează cele mai importante animații cinematografice ale sale, precum Rățoiul neascultător, Albina și porumbelul (1951), Doi iepurași (1952), Marinică (1953), O muscă cu bani (1954), Șurubul lui Marinică și Ariciul răutăcios (1955), sau Galateea (1957).
Anul următor avea să-i aducă și recunoașterea internațională, în cadrul Festivalul de Film de la Tours. În 1958 câștigă Marele Premiu pentru cel mai bun film de animație pentru filmul „7 arte”. Dar momentul de glorie al creatorului Ion Popescu Gopo avea să vină la celebrele Premii de la Cannes, în 1960, când creația sa Omulețul avea să depășească animațiile Disney nominalizate la Marele Premiu, Gopo fiind marele câștigător.
Dacă în acest segment strălucea, în cel al filmelor cu actori, Gopo nu a avut realizări strălucite, cu excepția ecranizărilor simpliste a unor basme populare, precum Maria Mirabela, din 1981, o editare a basmului „Fata moșului și fata babei” sub forma unui musical, și filmul „Rămășagul”, din 1985. Marele Ion Popescu Gopo nu mai avea să apuce evenimentele dramatice din Decembrie 1989, la doar 66 de ani și cu încă multe de făcut, artistul se stingea din viață pe 29 noiembrie 1989.
La 18 ani de la dispariția artistului, se lua decizia înființării unui eveniment de celebrare și premiere a producțiilor cinematografice românești, sub numele de Premiile Gopo, prima ediție având loc pe 26 martie 2007.
De atunci, în fiecare an Premiile Gopo au devenit o constantă a cinematografiei românești, dacă vreți varianta româneasacă a celebrelor Premii Oscar, dar nu cu pretențiile acestora.
În acest an, conform organizatorilor, Premiile Gopo 2023 vor avea loc la data de 25 aprilie, iar în concurs au intrat 37 de producții cinematografice, lansate în sălile de cinema și pe serviciile de streaming, în speță Netflix.
Pe site-ul evenimentului au fost deja anunțate și filmele care au cele mai multe nominalizări, precum și regizorii și actorii care au intrat în concurs. Așa că, în cele ce urmează vă prezentăm nominalizările din acest an la Premiile Gopo 2023.
Cele mai importante producții cinematografice din anul trecut au intrat în lista cu nominalizările din acest an la Premiile Gopo 2023, iar din cele 37 de producții, au rămas doar 7 producții de lung metraj și 3 documentare, după cum urmează:
În lista cu nominalizările din acest an la Premiile Gopo 2023, organizatorii au anunțat și care sunt nominalizații la categoria „Cel mai bun regizor”, așa că iată lista:
La categoria „Cea mai bună actriță într-un rol principal” sunt cinci nominalizări la Premiile Gopo 2023, după cum urmează:
La categoria „Cel mai bun actor într-un rol principal” sunt cinci nominalizări la Premiile Gopo 2023, după cum urmează:
Anul 2022, din acest punct de vedere, nu a avut multe producții, fie de scurt-metraj, fie de lung metraj, așa că lista cuprinde doar trei producții la categoria „Cel mai bun film documentar” , după cum urmează:
Din producțiile nominalizate la prima categorie, cel puțin trei candidează în acest an la Marele Trofeu Gopo, pe lângă altele la categoria „Cel mai bun film de debut”, după cum urmează:
Pentru a afla lista completă a nominalizărilor la Premiile Gopo 2023, puteți consulta lista pe site-ul oficial al evenimentului.