Dacă te întrebi când sunt Moșii de iarnă 2024 și ce semnifică această sărbătoare, de fapt, trebuie să știi că această zi are o mare semnificație pentru toți creștinii ortodocși. Există mai multe tradiții și obiceiuri pe care oamenii le respectă cu sfințenie, iar una dintre ele este să dai de pomană pentru sufletul celor dragi care au plecat din această lume.
Biserica Ortodoxă a rânduit zile de pomenire generală a morților, acestea sunt mai multe la număr, dar în termeni mari au legătură cu anotimpurile: moșii de iarnă, moșii de primăvară, etc.
În fiecare an, oamenii organizează parastase pentru ca sufletul celor decedați să își găsească alinarea și lumina, dar și pentru pomenirea lor.
Vezi și Tradiții de moșii de iarnă. Obiceiuri urmate cu sfințenie în această zi importantă
Tradițiile și obiceiurile sunt vechi, însă ele sunt păstrate cu sfințenie an de an. Se numesc moși de vară sau de iarnă de la cuvântul „strămoși” și această zi este mereu într-o sâmbătă. De aceea i se mai spune și Sâmbăta Morților. Se spune că sâmbătă, Iisus a stat în mormânt cu trupul, dar sufletul i s-a pogorât în iAd ca să îi salveze pe cei morți înainte de a învia.
În 2024, Moșii de Iarnă sunt pe 9 martie, zi în care sunt și Moșii de Primăvară 2024. Data este una fixată înainte de Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui 2024, care pică pe 10 martie 2024.
Moșii de iarnă este o zi în care se pomenesc cei trecuți în neființă, iar fiecare biserică va oficia Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului.
Vezi și Ce nu este bine să faci de Moșii de Vară. Tradiții și obiceiuri
Moșii de iarnă deschid seria celor șapte sâmbete ale morților, care se încheie cu ziua dinainte de Duminica Floriilor.
Sunt aproximativ 20 de zile de moși, însă cele mai importante zile sunt moșii de primăvară – 9 martie, odată cu cei 40 de Mucenici, apoi moșii de vară, în sâmbăta din ajunul Rusaliilor, Moșii de toamnă, și moșii de iarnă, înainte de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului.
Sâmbăta morților sau moșii de vară este o zi specială în care se pomenesc cei plecați la cele veșnice. Această zi este înainte e Rusalii, iar în biserici se fac Sfinte Liturghii apoi slujbe de pomenire a celor morți.
Citește și: Ce sunt moșii de iarnă. Ce trebuie și ce nu trebuie să faceți în această zi
În această zi se împarte mâncare în vase de lut sau de porțelan, se dau de roman căni, strachini și vase de lemn, umplute adesea cu apă sau vin.
Se aprind lumânări la mormintele celor dragi care nu mai sunt și bucatele care se dau de pomană sunt duse întâi la biserică pentru a fi sfințite.
În această zi nu se muncește, ci este o zi care se petrece în rugăciune, la slujbă și dând de pomană. Se spune că trebuie să te odihnești și să te gândești la cei care nu mai sunt printre noi, cinstindu-i și pomenindu-i.
La cimitir, se aprind cel puțin două lumânări, pentru că se spune că sufletele celor decedați se încălzesc cu ajutorul acestei lumini.
Credincioșii nu trebuie să spele în această zi și nici să lucreze, pentru că aduce ghinion.