06 mart. 2021 | 16:42

Tradiții de moșii de iarnă. Obiceiuri urmate cu sfințenie în această zi importantă

Știri generale
Tradiții de moșii de iarnă. Obiceiuri urmate cu sfințenie în această zi importantă
Tradiții de moșii de iarnă

Pe 6 martie 2021, Biserica Ortodoxă sărbătorește Moșii de iarnă. Această sărbătoare se mai denumește și Sâmbăta Morților. Pentru cei care au trecut la cele veșnice, se fac astăzi liturghii speciale. Iată ce tradiții sunt de moșii de iarnă.

Obiceiuri și tradiții de moșii de iarnă

Cele șapte sâmbete ale morților sunt deschise de moșii de iarnă. Seria acestora se va încheia odată cu Sâmbăta lui Lazăr, adică cea care este înaintea Duminicii Floriilor. În memoria celor decedați se împart pachete cu preparate și se pac parastase.

Aceasta este una dintre cele mai mari sărbători înaintea intrării în Postul Paștelui. Cu această ocazie se păstrează o serie de tradiții și obiceiuri și tradiții de moșii de iarnă.

Tradiții de moșii de iarnă – pomană de sufletul celor adormiți

Potrivit rânduielilor Bisericii, în această sâmbătă se face pomenirea celor adormiți. În această zi creștinii merg la Biserică, ca să participe la slujbă. Ei duc: vin, prescură și pachete cu alimente, care vor fi binecuvântate de către preot și împărțite oamenilor necăjiți.

De moșii de iarnă, de sufletul celor adormiți se împart și vase și tacâmuri. Gospodinele pun în acestea mâncarea preferată a răposatului, care vor rămâne la cel care le primește. Pe lângă acestea, în pachete se pun căni sau pahare, alături de o lumânare aprinsă.

Tradiții de moșii de iarnă conținutul pachetelor

Creștinii oferă de pomană, de sufletul celor adormiți, tot felul de bucate care au fost pe gustul persoanei în numele căruia se împart pachetele, printre care:

  • sarmalele
  • orezul cu pulpă de pui
  • piure cu carne
  • fructe
  • plăcinte
  • orice alte preparat.

Tradiții de moșii de iarnă – obiceiuri din diferite regiuni

La întoarcerea de la Biserică gospodinele completează pomana pentru sufletele celor răposați cu: vin, colivă sfințită. Potrivit tradiției sufletele celor morți veghează din lumea de dincolo asupra casei din care au plecat.

De la o regiune la alta, obiceiurile pentru sâmbăta morților diferă:

  • în Muntenia se împarte colivă și bani celor necăjiți
  • în Banatului mormintele sunt tămâiate de către femei și împart pomeni care conțin mâncare cu afumătură de porc.

Tradiții și obiceiuri de moșii de iarnă

Obiceiurile pentru Sâmbăta Morților sunt diferite de la o regiune la alta, în Muntenia existând o veche tradiție care spune că, pe lângă împărțirea colivei, se oferă un bănuț celui mai sărac om din sat. În felul acesta sporul va veni atât la cel care dă, cât și la cel care primește.

Următoarele produse trebuie să fie cuprinse în pachetele care vor fi date de pomană de sufletul celor răposați:

  • colivă
  • un colac
  • o sticlă de vin
  • lumânări
  • pomelnicul pe care sunt trecute numele celor plecați la Domnul.

Tradiții de moșii de iarnă – Rugăciune pentru Moșii de iarnă

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Ce se mănâncă în Postul Crăciunului. Nu trebuie să lipsească aceste alimente
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mesajul lui chef Nicolai Tand după câștigarea marelui premiu în Finala Asia Express, sezonul 7. Ce a transmis concurentul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro