Dacă ești părinte și te pregătești să revii la muncă după concediul de creștere a copilului, este important să ții cont de posibilitatea de a primi un stimulent de inserție, acordat de către stat. Dar cum poți beneficia de acest stimulent și care sunt ultimele prevederi legale referitoare la valoarea acestuia? Mai mult, când se suspendă stimulentul de inserție?
Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2010, beneficiază de stimulentul de inserție oricare dintre părinți sau persoanele care au în grijă copilul, dacă îndeplinesc condițiile legale.
Acest stimulent se acordă lunar și este calculat la 50% din cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului.
Vezi și: Stimulent inserție 2024. Ce este și cine poate beneficia de el
Valoarea stimulentului de inserție variază în funcție de momentul întoarcerii la muncă și de vârsta copilului.
Părinții care se întorc la muncă mai devreme primesc un stimulent mai mare, în timp ce cei care se întorc mai târziu primesc o sumă mai mică.
De exemplu, pentru părinții care se întorc la muncă înainte ca copilul să împlinească 6 luni, suma este de 1.576 lei, iar pentru cei care se întorc după ce copilul a împlinit această vârstă, suma este de 683 lei.
Stimulentul de inserție se suspendă începând cu luna următoare celei în care intervine una dintre următoarele situații:
Vezi și: Concediu medical 2024. Românii vor primi mai puțini bani
Cum se obține stimulentul de inserție?
Primul pas pentru a obține stimulentul de inserție este să informezi angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte de revenirea la muncă.
Ulterior, trebuie să depui dosarul cu documentele necesare la direcțiile de asistență socială din orașul tău sau la primărie. Printre documentele necesare se numără actele de identitate, certificatul de naștere al copilului, adeverința de la angajator și alte documente care atestă situația ta.
Vezi și: Cine plătește concediul medical: angajatorul sau statul?
În 2024, prevederile legale sunt menținute în continuare conform Legii nr. 89/2019, care aduce modificări la Ordonanța de Urgență 111/2010.