Din ce în ce mai mulţi părinţi cer autorităţilor să permită elevilor să se întoarcă în sălile de curs. Deşi au trecut cele 14 zile, iar de luni trebuiau să meargă la scoală, se pare că acest lucru nu va fi încă posibil. Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a luat o decizie importantă. Iată când se redeschid, de fapt, şcolile în România!
În urma plângerilor făcute de părinţi cu privire la elevii care sunt nevoiţi să stea în fața calculatoarelor pentru a putea fi la zi cu programa şcolară, Comitetul pentru Situații de Urgență a decis să se reunească luni, 2 noiembrie, în ședință pentru a lua o decizie în această privinţă. Astfel, abia mâine vom afla când şi dacă se redeschid şcolile în România.
Situaţia privind pandemia de coronavirus în România, însă, nu este deloc una bună. Conform unui comunicat transmis de Biroul de presă al Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), în urma discuțiilor avute cu reprezentanții DSPMB, la data de 30 octombrie 2020, rata de incidență cumulată calculată la 14 zile a îmbolnăvirilor cu SARS CoV-2 nu a scăzut sub valoarea de 3 la 1000 de locuitori, lucru care înseamnă că pentru moment nu se poate vorbi despre întoarcerea copiilor în sălile de curs.
„De la începerea anului şcolar am luat o decizie, care este o decizie care a fost fundamentată pe părerile specialiştilor, că în funcţie de nivelul de răspândire a virusului în comunitate, şcolile pot să funcţioneze, în clasă, jumătate în clasă – jumătate online său integral online, când se depăşeşte rata de 3 la mie. Acest sistem l-am folosit.
Din punctul meu de vedere, nu văd, în momentul de faţă, un motiv foarte serios ca să schimbăm acest sistem. Deşi, vă spun, m-am exprimat public, copilul, la şcoală, este protejat pentru că se află sub supravegherea cadrului didactic, poartă mască, chiar şi în pauză cadrele didactice au obligaţia să-l supravegheze cum se joacă. Deci, în principiu, e în regulă, dar am ţinut cont de părerea specialiştilor şi am hotărât acest sistem de deschidere. Noi am luat decizia pe baza unor analize, a unor evaluări”, a declarat Ludovic Orban.
După ce Gabriela Firea a cerut Primăriei Generale din Capitală să redeschidă instituţiile de învăţământ, Nicuşor Dan a explicat, la B1TV, că acest lucru nu este posibil. În condiţiile în care Bucureştiul înregistrează din nou cel mai mare număr de îmbolnăviri (900), cu o rată de infectare de 3,78 la mia de locuitori, nici nu poate fi vorba de aşa ceva.
”Copiii sunt transmițători ai acestei boli. Specialiștii în care am încredere au spus acest lucru. Întrucât școlile sunt o sursă de transmitere a bolii, o măsură de siguranță, în condițiile în care suntem și în București, putem să facem și școală online, în condiții acceptabile.
Este o măsură pe care eu o susțin cu toată inima. Până când nu vom scădea acel indice sub 3, cum au stabilit specialiștii, eu susțin că școlile să rămână închise”, a spus Nicușor Dan.
Ultimul bilanţ arată că, la nivel de ţară, în doar 24 de ore s-au înregistrat 6.546 de cazuri noi, ceea ce înseamnă un nou record. De asemenea, patru judeţe au intrat în cod roşu: Arad, Mureş, Bihor şi Sibiu.