Atunci când ai poftă de ceva bun, o mâncare sățioasă și hrănitoare, poți oricând să prepari o ciorbă sau o supă de legume, în care să adaugi carne de vită, pui sau perișoare. Gospodinele iscusite îți dezvăluie cel mai tare truc. Când se pune, de fapt, sarea în ciorbă.
Nu degeaba românii folosesc celebra expresie „te iubesc precum sarea-n bucate”, având în vedere faptl că sarea este ingredientul care oferă gust și un plus de savoare oricărui preparat culinar.
De asemenea, sodiul este o substanță esențială pentru buna funcționare a organismului nostru, în special pentru sistemul cardiovascular și cel nervos, spun specialiștii.
Cu toate acestea, sarea în cantități excesive, ca orice alt ingredient, dăunează grav sănătății, motiv pentru care trebuie să turnăm cu moderație, atunci când gătim.
Sarea are dublu rol, acela de a da gust mâncării și a lucra în rol de conservant, motiv pentru care expiră mult mai greu.
Cu toate astea, dacă vrei ca sarea să își păstreze toate caracteristicile, gospodinele te sfătuiesc să o depozitezi corect, în locuri fără umezeală și fără mirosuri puternice în jur.
Dacă pentru unele alimente este important să fie sărate înainte de a fi tratare termic, altora acest lucru le poate dăuna.
Citește și Când se pune fideaua în supă sau ciorbă. Greşeala care îţi poate strica preparatul
Una dintre greșelile pe care româncele le fac cel mai des este să pună sarea mult prea devreme în mâncare. Atunci când prepari supe sau ciorbe, experții în gastronomie te sfătuiesc să torni sarea la final, pentru că ingredientul potențează gustul.
Preparatele din pește și fructe de mare se vor întări și vor căpăta un gust neplăcut, dacă le pui sare mult prea devreme, înainte de a le prepara pe aragaz.
În altă ordine de idei, trebuie să ții cont de faptul că, deși toate par la fel, există mai multe tipuri de sare, clasificate în funcție de mărimea și textura cristalelor lor. Acești factori pot schimba felul în care reacționează atunci când sarea este adăugată în mâncare.
Mai exact, o linguriță de sare fină poate da un gust mai puternic decât o linguriță de sare grunjoasă. Cel mai bine este să folosești un cântar de bucătărie dacă ai nevoie de o cantitate precisă de sare.
Citește și Când trebuie să pui perişoarele în ciorbă, de fapt. Aşa ies perfecte, detaliul care le poate strica