Murăturile se află în toate casele românilor. Gospodinele le prepară chiar în această perioadă pentru că la finalul sezonului cald sunt cele mai bune legume. Chiar și unele doamne care se pricep nu găsesc uneori rețeta perfectă și murăturile nu au gustul dorit. Care sunt trucurile pe care le aveau bunicii? Cu siguranță dacă o să le respecți o să îți iasă exact cum ți-ai dorit. Iată cum trebuie să procedezi! Trebuie să le pui într-o anumită perioadă.
Murăturile sunt nelipsite din casele românilor. Cei mai mulți preferă să pună la fermentat: gogoșari, pepeni, gogonele, roșii, conopidă sau morcovi și castraveți. Cel mai bine este să le faci asortate și să pui din fiecare câte puțin într-un borcan mare.
În felul acesta reușești să mulțumești toți pofticioșii de la masă și să pui lângă felul al doilea o salată de murături. Indiferent de ce legume alegi, trebuie să știi exact când să le pui la murat. Bunicii spuneau că cel mai bun moment este la finalul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie.
Cu toate astea, majoritatea gospodinelor vor să scape de această activitate și pun legumele în oțet sau saramură la sfârșitul verii. În timpul acesta, experții susțin că murăturile puse mai devreme riscă să se strice din cauza căldurii. Pentru o textură crocantă și legume suculente trebuie să le pui la murat la finalul lunii septembrie, după ce vremea se răcorește puțin.
Oamenii au preocupați din cele mai vechi timpuri de conservarea fructelor și legumelor pe o perioadă mai lungă pentru că nu aveau aparate în care să le țină la rece. Ei au fost astfel împinși de natură să găsească soluții.
Istoricii susțin că diverse alimente au început să se pună la murat în urmă cu 5.000 de ani. Data exactă când a început procesul este greu de descifrat totuși în istorie. Cu toate astea, se presupune că murăturile au apărut încă din jurul anului 2400 î. Hr.
Experții consideră că în special castraveții au apărut în urmă cu 3.000 de ani în urmă în Asia de Vest, Egipt și Grecia. Arheologii au găsit câteva indicii care arătau că primii castraveți murați ar fi fost pe Vaela Tigrului, în India.
Se spune că regina Cleopatra a Egiptului îi avea incluși în meniul ei zilnic pentru a o menține frumoasă. Aceștia se găsesc acum în toate supermarket-urile și se consumă de plăcere, nu de nevoie.