08 nov. 2023 | 12:27

Când se pot retrage banii din Pilonul II de pensii. Când și cum poți beneficia de sumele strânse 

Stiri social
Când se pot retrage banii din Pilonul II de pensii. Când și cum poți beneficia de sumele strânse 
Ce trebuie să știi despre cum îți iei banii din acest fond de pensii

Pilonul II se referă la pensia privată obligatorie, unde contribuția este de 3,75% din venitul lunar și se reține automat din salariul brut începând din 2018. Dar când se pot retrage banii din Pilonul II de pensii? Toți angajații de până în 35 de ani contribuie automat la Pilonul I și II de pensii, iar persoanele până în 45 de ani pot adera opțional la Pilonul II.

Pilonul II de pensii – tot ce trebuie să știi

Angajații de până în 35 de ani contribuie automat și obligatoriu la Pilonul I și II de pensii. Cele de până în 45 de ani pot opta să participe la fondul de pensii Pilonul II.

Vezi și: Ce se întâmplă cu banii de pensii de la Pilonul II, în caz de deces. Cine va rămâne cu suma strânsă

Pilonul I este obligatoriu pentru toți angajații, iar al doilea este pensia privată care este obligatorie pentru cei până în 35 de ani și facultativă pentru cei până în 45 de ani.

În primele patru luni de la angajare, românii de până în 45 de ani pot să își aleagă administratorul care să le gestioneze pensia privată. Dacă nu s-a întâmplat asta în primele patru luni, li se va desemna un asigurator din oficiul.

Românii direcționează 21,25% către CAS – Pensie Pilon I și 3,75% către pensia privată Pilon II.

Cei care vor să știe câți bani au strâns la Pilonul II, trebuie să între pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară și să completeze o cerere pentru a fi contactați de către administratorul fondului de pensie.

Acesta trebuie să ofere toate detaliile și informațiile privind banii strânși la Pilonul II de către o persoană.

Află și: Pensii 2021. Cum afli câți bani ai la Pilonul II. Ai aici cel mai util ghid

Dacă nu ți-ai ales administratorul de pensie privată, intri pe același site, completezi numele, prenumele și CNP-ul și îți va apărea cine îți administrează pensia privată Pilon II. 

Când se pot retrage banii din Pilonul II de pensii

Mulți se întreabă când pot beneficia de banii pe care i-au strâns la Pilonul II, adică acea contribuție lunară de 3,75%.

Citește și: Pensiile care vor crește în România. Vești bune pentru cei care le au

Banii acumulați pot fi accesați doar la îndeplinirea condițiilor de pensionare din sistemul public de pensii.

Pilonul II este un sistem complementar, iar oamenii pot accesa fondurile de acolo doar în momentul în care ai dreptul să primești și pensia de stat.

În ultimii cinci ani, aproximativ 50.000 de români și-au atras banii dn contul privat de pensii, iar anul trecut s-au adunat la Pilonul II peste 92 de miliarde de lei. 

Banii din fondul de pensii private se pot retrage, dar există câteva condiții. 

Așadar, dacă te-ai pensionat anticipat din cauza unei situații de invaliditate sau dacă nu mai ești participant la fondul de pensii Pilon II ori dacă la data retragerii ai prea puțin bani, atunci poți beneficia de banii de la Pilonul II.

Persoana trebuie să facă dovada uneia dintre cele trei situații în care poate beneficia de banii din această pensie și va primi o plată unică sau plăți eșalonate în rate p o durată de maximum 5 ani, la cerere.

Află și: Pilonul 2 de Pensii în România. Câți români și-au transferat contribuțiile în sistemul public, numărul e jenant

Ca să îți iei banii de la pensia privată Pilon II, trebuie să te încadrezi într-unul dintre motivele de mai sus, apoi depui o cerere la fondul participant la pilonul II de pensii, adaugi acte doveditoare și soliciți plata banilor strânși acolo.

Cererea trebuie făcută în scris.

Banii acumulați la pensia privată pilon II se pot moșteni

Românii care au pensie privată pilon II și decedează înainte de a beneficia de acei bani, rudele persoanei primesc integral banii în cazul decesului proprietarului.

Aceștia trebuie să facă o cerere, iar banii ajung la ei în termen de 10 zile.

Citește și: Ce se întâmplă cu banii de la pensia privată după decesul unei persoane. Cine îi moşteneşte, de fapt

Până la începutul acestui an, banii din Pilonul II al persoanei decedate se transferau automat în contul de pensie privată obligatorie al unui moștenitor, iar acesta putea beneficia de el când ieșea la pensie de drept.

Acum, legea s-a schimbat și moștenitorul trebuie doar să facă dovada că este moștenitor de drept și intră în posesia banilor de la Pilonul II al persoanei decedate.

Parteneri
De ce a murit Ilina Pârvu de la Visuri la Cheie
Redactia.ro
Misterul „Cascadei de Sânge” a fost, în sfârșit, dezlegat. Locul devenise obsesie pentru geologii lumii
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
Unica.ro
Armata obligatorie în România. Plan pentru instrucția tinerilor
EVZ.ro
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Spynews
Se prăbușește planul lui Călin Georgescu. Mitică Dragomir l-a dat în sfârșit de gol
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
TICHETE de 280 de lei pentru TOȚI ROMÂNII. Se DAU ȘI în 2025, PE LOC!
Mediaflux
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ce a putut să pătească Ramona Olaru, pe aeroport, în SUA. Vedeta a fost verificată la sânge de autorități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro