Pilonul 2 de Pensii în România. Câți români și-au transferat contribuțiile în sistemul public, numărul e jenant

Pilonul 2 de Pensii în România. Câți români și-au transferat contribuțiile în sistemul public, numărul e jenant
Cati romani si-a transferat contributiile de la Pilonul II de pensi la sistemul public de pensii

Pilonul 2 de Pensii în România. Câți români și-au transferat contribuțiile în sistemul public, numărul e jenant. Doar 714 români au cerut transferul viitoarelor contribuții aferente Pilonului II către sistemul public de pensii, adică Pilonul I, de când s-a introdus această posibilitate prin controversata ordonanță a lăcomiei, arată datele ASF.

Pilonul 2 de Pensii. Foarte puțini români și-au transferat contribuțiile în sistemul public de pensii, pilonul I

Numai 714 români au solicitat transferul viitoarelor contrbuții aferente Pilonului II de pensii către sistemul de pensii, Pilonul I, în cei trei ani de când legea permite asta.

20 dintre aceștia au cerut și plata activului personal. Trebuie reamintit faptul că odată cu controversata OUG 114/2018 s-a introdus posibilitatea ca o persoană participantă la un fond de pensii din Pilonul II să poată opta, în baza unei cereri, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, să se mute la sistemul public de pensii.

Ce se întâmplă cu fondurile atrase până la data transferului

Fondurile strânse până la data transferului rămân în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată.

„La data de 28.02.2022, un număr de 714 participanți la sistemul de pensii administrat privat (Pilonul II) au solicitat transferul viitoarelor contribuții la sistemul public de pensii (Pilonul I), în baza prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.”, a precizat Autoritatea de Supraveghere Financiară, potrivit hotnews.ro.

ASF nu cunoaște valoarea contribuțiilor de la Pilonul 1

Autoritatea anunță că nu are informații referitoare la valoarea totală a contribuțiilor virate de către aceștia la Pilonul I, în perioada respectivă, datele fiind disponibile doar la Casa Națională de Pensii Publice.

ASF a putut însă să comunice detalii despre valoarea contribuțiilor acestor participanți care au rămas în conturile de la Pilonul II după ce aceștia au ales să-și transfere viitoarele contribuții la Pilonul I.

Câți bani au fost transferați de la Pilonul II la Pilonul I

„La finalul lunii februarie 2022, din cele 714 persoane, 20 au solicitat plata activului personal. Pentru acestea au fost virate contribuții brute în valoare de 430.935 lei, iar valoarea cumulată a activului plătit din fond a fost de 633.876 lei (valoarea activului net înainte de reținerea comisioanelor bancare și a impozitului). În cazul celor 694 persoane care încă sunt participanți, au fost virate de-a lungul timpului contribuții brute în valoare de 10.700.437 lei și au acumulat în conturile individuale un activ net de 15.192.449 lei (calculat la data de 28.02.2022)”, a mai anunțat ASF.