Când se închid școlile în România, de fapt. Noul ordin intră de luni în vigoare

Când se închid școlile în România, de fapt. Noul ordin intră de luni în vigoare
Autoritatile au facut anuntul, iar ordinul intra in vigoare de luni, 4 octombrie

Deși mai mulți oficiali au declarat că școlile nu se vor mai închide indiferent de incidența de cazuri covid dintr-o localitate, acum pare că lucrurile s-au schimbat.

Ce se întâmplă cu școlile din România. Informații de ultimă oră

Bucureștiul a intrat în scenariul roșu și a depășit rata de 6 la mia de locuitori. În acest sens, mai multe restricții vor intra în vigoare începând de duminică noaptea, 3 octombrie 2021.

Nu cu mult timp în urmă, premierul Florin Cîțu confirma că se vorbește despre eliminarea variantei de închide școlile, indiferent de rata de incidență. El spunea că autoritățile se gândesc la introducerea testelor cu salivă în școli.

Acum, Sorin Cîmpeanu a anunțat că a fost semnat ordinul comun dintre Ministerul Educației și Ministerul Sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în șcli.

Documentul prevede că se vor suspenda cursurile unei grupe/clase timp de 14 zile de confirmarea unui caz de covid, iar dacă jumătate din total grupelor sau claselor sunt suspendate, și cursurile în întreaga unitate vor fi suspendate.

Se vor putea relua cu prezență fizică din a opta zi, dacă elevii sunt testați.

Elevii nu vor mai veni 14 zile la școală/facultate dacă se confirmă un caz de covid

Scenariul de funcționare a instituțiilor de învățământ pe parcursul anului școlar sau universitar urmează a fi actualizat în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul Sars Cov2 într-o clasă.

Inspectoratele școlare județene au avizat propunerea consiliul de administrație a unității de învățământ preuniversitar.

În document se arată că este permisă organizarea simulărilor examenelor naționale cu prezență fizică, în școlile din localitățile unde nu e declarată starea de carantină. Totuși, condiția este să se respecte normele, adică distanțare socială, igienizarea mâinilor și purtarea obligatorie a măștii.

„Personalul didactic/nedidactic şi personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învăţământ în unităţile de învăţământ special are obligaţia să poarte mască de protectie în permanenţă în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, precum şi în sălile de clasă, cu excepţia situaţiilor în care procesul specific de predare/învăţare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care vor putea folosi viziere”, scrie în ordin.

Ce se va întâmpla la orele de sport

La orele de sport, elevii nu sunt nevoiți să poartă mască, în localitățile unde rata de incidență din ultimele 14 zile este mai mică de 2 la mia de locuitori. La o rata de incidență mai mare, orele de sport se desfășoară doar în spații deschise, fără ca elevii să poarte mască.

Totodată, în ordin se arată că suspendarea cursurilor cu prezență fizică se dispune pentru 14 zile de când a apărut un caz de covid într-o clasă sau grupă.

„La data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor, se suspendă activitatea cu prezenţa fizică la nivelul întregii unităţi de învăţământ, pentru o perioada de 14 zile. Măsura suspendării la nivelul unităţii de învăţământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unităţii de învăţământ/instituţiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB şi al  DSP/DSPMB”, se precizează în document.

Cursurile se pot relua cu preență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv pentru elevii care prezintă un test negativ.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI