Florin Cîțu a oferit informații de ultimă oră în cursul serii de joi, oferind răspunsul la câteva dintree cele mai arzătoare întrebări privind continuarea orelor cu prezență fizică. Potrivit premierului, elevii vor fi testați la cererea DSP-ului de către personalul medical din fiecare școală. În cazul în care un părinte nu este de acord cu testarea, atunci elevul va trebui să se conformeze noilor reguli.
CNSU a luat decizii importante cu privire la soarta elevilor, după ce rata de incidență dintr-o localitate va depăși 6 la mia de locuitori, astfel că, Florin Cîțu a oferit câteva informații care să-i lămurească pe părinți. Potrivit premierului, elevii ai căror părinți vor refuza testarea acestora în școli sau într-un centru de testare în care au încredere, școlarii vor fi nevoiți să urmeze cursurile online.
Florin Cîțu a fost întrebat dacă a luat în calcul faptul că unii părinții nu vor dori să le fie testați anti-Covid-19 copiii, iar acesta a răspuns afirmativ, făcând mențiunea că noile teste sunt mult mai simple și nu mai sunt considerate invazive.
“Este adevărat, a fost această situaţie până acum, cu acele teste care erau aşa-numite ‘invazive’, eu sper să nu mai existe această situaţie.
Sunt teste simple. Acum vă dați seama, noi încercăm să oferim toate variantele ca şcoala să meargă în continuare cu prezenţă fizică. Dacă cineva nu vrea să-şi testeze copilul la şcoală, poate să o facă în altă parte, unde are încredere să-l testeze”, a explicat acesta, la TVR.
Întrebat dacă elevii care nu sunt testați vor trece la școala online, premierul a răspuns afirmativ, subliniind faptul că elevii vor fi testați la cererea DSP-ului din localitate, atunci când există un număr mare de infectări: „Exact. Copilul netestat rămâne în online”.
Potrivit premierului, testele anti-Covid vor ajunge în școli cât mai curând, unele dintre ele fiind deja pe stoc.
“Sunt unele pe stoc, nu ştiu câte, care este exact suma, ce număr de teste avem, dar se va urgenta această procedură, pentru a avea testele cât mai rapid”, a adăugat Cîţu.
În cursul zilei de ieri, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat hotărârea prin care s-a decis ca școlile să funcționeze cu prezență fizică, indiferent de rata de incidență a cazurilor Covid-19 din localitate. Astfel, elevii vor fi testați constant, iar cei care refuză testarea, vor trece în învățământul online.
• Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.196/1.756/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul:
• a) permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2;
• b) stabilirii modalităților de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenței fizice la cursuri, a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală;
• Art.2 – (1) Se propune utilizarea în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, pentru elevi și preșcolari, personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic, în scopul monitorizări permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora concomitent cu intensificarea acțiunilor de control desfășurate de instituțiile abilitate pentru verificarea respectării normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.
• (2) Se abilitează Ministerul Sănătății să identifice, prin Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, testele rapide antigen COVID-19 din salivă, introduse pe piața Uniunii Europene cu respectarea cerințelor de reglementare aplicabile și să comunice Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate aceste cerințe de reglementare, precum și cerințele minime de performanță necesar a fi îndeplinite.