24 iul. 2023 | 14:19

Când se folosesc cuvintele decât și doar, de fapt. Greșeala pe care o fac milioane de români în fiecare zi

Diverse
Când se folosesc cuvintele decât și doar, de fapt. Greșeala pe care o fac milioane de români în fiecare zi
Acuratețea gramaticală nu reflectă abilitățile cognitive

După cum bine știm, limba română este una din cele mai complexe și, de ce nu, una din cele mai frumoase limbi din lume. Același lucru îl putem spune și despre gramatica limbii române. Dar, cu toate astea, mulți sunt aceia care folosesc anumite cuvinte greșit, precum ”decât” și ”doar”. În cele ce urmează îți explicăm când se folosesc cuvintele ”decât” și ”doar”, de fapt.

De ce mulți fac greșeli gramaticale în exprimare?

Oricine poate învăța o limbă, tânăr sau bătrân, educat sau nu. Acest lucru se poate întâmpla în multe moduri diferite. Dare, majoritatea celor care învață vor face progrese rapide și vor folosi noua lor limbă în mod eficient pentru a comunica.

Vezi și: Ce cuvinte din limba română nu au formă de plural. Toți le folosim

Cu toate acestea, toți vor găsi unele aspecte gramaticale dificile și vor face erori gramaticale. Deseori, erorile lor persistă chiar și după mulți ani de utilizare. De ce se întâmplă acest lucru și ce putem face în acest sens?

Acuratețea gramaticală nu reflectă abilitățile cognitive

Întrebarea ”de ce” este deosebit de interesantă, deoarece acuratețea gramaticală și dificultatea mai generală de a atinge competența nativă nu reflectă în niciun fel abilitățile cognitive și inteligența lor generală.

Cunoaștem cu toții persoane foarte realizate și inteligente care se blochează în mod regulat cu erori aparent de bază, de exemplu, greșesc prepoziția în ”Ajung la Paris”, de exemplu. Mai degrabă decât inteligența generală, dificultatea cu erorile gramaticale se datorează naturii foarte distincte a limbii.

Vezi și: Cuvântul din limba română pe care mai toţi îl scriu greşit. Asta e forma corectă, de fapt

Când se folosesc cuvintele decât și doar, de fapt

Unele dintre aspectele care fac ca limba română să fie greu de învățat sunt formele sale gramaticale. Și vorbim aici, inclusiv, de forma substantivelor care este predispusă să se schimbe în funcție de relația lor cu verbul.

Acest lucru este comun în limbi precum poloneza și rusa, dar nu se întâlnește în celelalte limbi romanice. Astăzi vom vorbi despre când se folosesc cuvintele ”decât” și ”doar”, de fapt, și în cadrul căror construcții de fraze apar aceste două cuvinte.

Din păcate, în vorbirea curentă, mulți fac greșeli gramatica când vine vorba de cele două cuvinte despre care discutăm azi, ”decât” și ”doar”. Cele două, conform gramaticii limbii române, sunt adverbe.

Este greșeala pe care o fac milioane de români în fiecare zi

În ceea ce privește primul adverb, ”decât”, conform normelor gramaticale, acesta se folostește atunci când fraza are o construcție negativă. În acest caz un exemplu ar fi fraza ”Nu (negație) te iubesc decât pe tine”.

Vezi și: Cuvântul din limba română care îi încurcă mereu pe români. Foarte mulţi îl folosesc greşit, cu ce îl confundă

Sau un alt exemplu ar mai fi ”Decât să-mi cumpăr o mașină, mai bine merg cu mijloacele de transport în comun”, aceasta fiind tot o frază cu construcție negativă.

Acest adverb, conform normelor gramaticale, poate fi folosit și la fraze cu construcții pozitive, înlocuind, de fapt, ”in loc să”, iar un exemplu ar fi ”În loc să vorbșeti, mai bine ai face ceva!” – ”Decât să vorbești, mai bine ai face ceva!”.

Cel de-al doilea adverb, ”doar”, se referă la acele construcții de fraze pozitive. Spre exemplu fraza ”Am doar o mașină”, această frază referindu-se la faptul că am o singură mașină, nu mai multe.

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Se schimbă harta României. UDMR a anunțat deja
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro