De-a lungul timpului, limba română a fost catalogată ca fiind una dintre cele mai grele limbi. Uneori, aceasta le poate da bătăi de cap nativilor, care comit anumite greșeli. Există și anumite cuvinte care îi pot pune în dificultate chiar și pe vorbitorii cu pretenții. Află despre ce cuvânt este vorba!
Graba sau timpul limitat îi pot pune, uneori, pe români în situația de a face anumite greșeli. De multe ori, greșelile făcute nu se rezumă doar la dezacorduri, prescurtari sau înlocuirea abuzivă a unor litere cu altele atunci când ne exprimăm în scris pe rețele sociale sau în mesaje text pe telefon. Foarte mulți au tendința de a folosi cuvinte, fără a le cunoaște sensul.
Pe cât de grea este limba română, pe atât de frumoasă este. Acest lucru se datorează vocabularului variat, dar și trăsăturilor gramaticale care permit vorbitorilor de limba română o libertate de exprimare relativ puternică. Unii specialiști spun că această libertate duce și la diferitele nuanțe semantice care decurg de aici.
De asemenea, limba română este o limbă romanică, sau cel puțin așa se crede. Se știe că alte limbi, asemănătoare, sunt franceza, spaniola, italiana și portugheza. De multe ori, anumite cuvinte le pot da bătăi de cap românilor. Însă, în ajutorul acestora vine Dicționarul Explicativ al Limbii Române, care ne poate lămuri.
Te-ar putea interesa și: Cuvintele care au dispărut din limba română. Tu ai auzit de vreunul dintre ele?
O bună parte dintre aceste greșeli au la bază paronimele, adică cuvintele care au formă asemănătoare dar care au un sens diferit. Este cazul și cuvântului gera, care le dă bătăi de cap românilor. Cuvântul face referire la acțiunea de a administra în numele sau în locul altuia.
Citește și: Unde se vorbeşte cel mai corect limba română, de fapt. Românii sigur nu ştiau asta
Românii au tendința de a folosi acest cuvânt incorect. De cele mai multe ori, cuvântul este înlocuit cu verbul „a gira”, care potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române înseamnă a ”a-și da girul, a garanta printr-un gir” sau ”a garanta pentru cinstea, acțiunile cuiva.” Însă, acesta nu este singurul cuvânt pe care românii îl folosesc greșit. Lista acestora este una lungă.
Citește și: Cuvintele care au dispărut din limba română. Tu ai auzit de vreunul dintre ele?